Suomi 100 - Tarinoita matkan varrelta

Rovaniemen Teatterilla on helmikuusta huhtikuuhun tarjolla esityksiä, jotka tulevat katsojien luo. Esityksiä on kaksi, ne ovat suunnattuja eri-ikäisille ja kiertävät päiväkoteja, kouluja, palvelutaloja ja porinapiirejä. Yhteisenä teemana niissä on 100-vuotias Suomi ja tarinat matkan varrelta.

Päiväkoteja ja alakouluja kiertää Satusetä Topelius mukanaan Zacharias Topeliuksen tarina Pikku Lassi. Siinä Lassi purjehtii unipojan saattelemana ympäri maailman ja halki kaikkien maanosien. Esityksen on valmistanut ja näyttelee Markku Köngäs. Se on suunnattu 3–9 -vuotiaille, kestää oppitunnin verran ja toimii vuorovaikutteisesti lasten kanssa ihmetellen erilaisia kulttuureita. 

Palvelukoteihin suunnattu kokonaisuus on Outi Nevanlinnan valmistama yhden näyttelijän esitys, joka koostuu kahdesta tarinasta. Aiheina niissä ovat lapsuusmuistot ja rakkaus. Muistoista kertoo tarina Ensimmäinen onkeni, joka pohjautuu Juhani Ahon novelliin ja kuvaa pienen pojan elämän käännekohtia. Toinen tarina perustuu Maria Jotunin novelliin Hilda Husso. Siinä puhelinkeskustelu rakastuneen naisen ja menneisyyden miehen välillä osoittaa, miten hulluihin tekoihin rakastuminen voi johtaa. Esitys on kestoltaan noin 40 minuuttia. 

*****

Satusetä Topelius kiittää yhteistyöstä Lapin yliopiston kasvatustieteiden tiedekuntaa ja lehtori Seija Tuovilaa opiskelijoineen.

*****
Rovaniemen Teatterin Suomi 100 -kokonaisuuteen on alun perin kuulunut kolmaskin esitys, jonka oli tarkoitus kiertää yläkouluja ja toisen asteen oppilaitoksia. Teatteri pahoittelee, koska on joutunut perumaan esityksen näyttelijän jäätyä opintovapaalle. Teatterin yhteyshenkilö ilmoittaa peruutuksesta asiakkaille, jotka ovat ehtineet tehdä varauksen näytöksestä.

X