Tänä iltana Pirjo Leppänen

Kun näyttelee lähes 50 vuotta teatteri-, elokuva- ja TV-tuotannoissa, ehtii matkan varrelle kertyä rooleja ja sattumuksia. Saat vihiä yhden elämänmittaisen uran tapahtumista esityksessä Tänä iltana Pirjo Leppänen.

Näyttelijä Pirjo Leppäsen elämään on mahtunut monenkirjava kokoelma rooleja. Esimerkkejä ovat Chicago-musikaalin Velma Kelly, klassikkomonologin Donna, Salakaadon Minna tai Jenten osa musikaalissa Viulunsoittaja katolla. Mistä näyttelijänura sai alkunsa?

Palaamme vuoteen 1968, kun Rovaniemen Teatterissa Viulunsoittaja katolla -musikaalin näyttelijä joutui sairaalaan. Paikkaajaa miettiessään teatterilaiset muistivat Lumikki-näytelmän puhumattoman pupujussin, jonka tekemisille yleisö oli nauranut. Pupu oli ollut nuorisokuorolainen Pirjo, jota päädyttiin pyytämään Viulunsoittajaan. Sitä myötä sai yksi viihdemaailman tunnetuimmista musikaaleista kaikkien aikojen nuorimman naimakauppojen järjestäjän, 19-vuotiaan Pirjon.

Viulunsoittajan jälkeen Pirjo jäi teatterimaailmaan ja oli tiiviisti mukana tehden rooleja ja käyden kiertueella. Aikaan kuuluu muun muassa Rovaniemen katsotuin näytelmä Salakaato, jolla teatteri kiersi ahkerasti kauimmaisena esityspaikkanaan Göteborg.

Yksi uran unohtumattomista tuotannoista oli monologi Donna. Harjoitukset alkoivat toukokuussa Pirjon palatessa töihin äitiyslomalta. Kevät kului ohjaajan huoneessa tekstiä lukien ja vasta elokuussa onnistuivat harjoitukset näyttämöllä. Ensi-ilta siinsi kahden viikon päässä. Työ oli rutistus, jonka näyttelijä muistaa aina. Se myös aukaisi uuden oven, koska elokuvaohjaaja Mikko Niskanen kävi katsomassa esityksen ja pyysi Pirjoa Riituksi Päätalo-filmatisointiin.

Niin on Pirjon ura naksahdellut eteenpäin. Pääset kuulemaan kaikesta lisää Lappia-talon vinttinäyttämölle, kun vuorossa on Tänä iltana Pirjo Leppänen. Siinä Pirjo muistelee näyttelijänuraansa juttukavereinaan Kari Väänänen ja Eljas Liinamaa.

TYÖRYHMÄÄ

Näyttämöllä on Pirjo Leppänen, jonka juttukaverina vuorottelevat Kari Väänänen ja Eljas Liinamaa

Materiaalin ovat keränneet Pirjo Leppänen ja Eljas Liinamaa 

Äänet, valot ja videot on suunnitellut Miksa Koponen

LIPPUJEN HINNAT

peruslippu 22 € / ryhmä 20 € / eläkeläinen 19 € / työtön, opiskelija 12 €

TAPAHTUMAPAIKKA

Lappia-talon vinttinäyttämö Kero

TAPAHTUMAN KESTO

Pirjo Leppänen -ilta kestää noin tunnin ja 45 minuuttia väliaikoineen.

KUVIA

Tämän sivun yläosassa on valokuva on vuodelta 1984 näytelmästä Donna. Valokuvaajana on ollut Rainer Hiuspää. Kuvat tämän tekstin alla ovat Kaisa Sirén ottamia. 

X