Kuva esityksestä Harmo ja minä

Harmo ja minä

Kahden huipputaiteilijan esitys on kitaransoiton ja kerronnan ylistys ihmisen, eläimen ja luonnon yhteiselolle. 

Vihdoin odotettu esitys Rovaniemellä! Juan Ramón Jiménezin runollista proosaa ”Harmo ja minä – Andalusialainen elegia”, pidetään espanjalaisen Nobel-kirjailijan pääteoksena. Alkuperäinen teos ”Platero y yo” vuodelta 1914 kertoo Jiménezin ja hänen aasinsa Plateron (Harmon) kokemuksista, joissa kirjailija uskoo aasille mietteensä, tunteensa ja huomionsa elämästä pienessä Moguerin kotikylässään eteläisessä Andalusiassa.

Kirjan lämmin ja rakastava ymmärrys Ihmisen, eläimen ja luonnon yhteiselosta on voimakas puheenvuoro jokaisen elämän tärkeydestä ja ihmisen syvemmästä olemuksesta.

Kirja julkaistiin suomeksi 1957 nimellä ”Harmo ja minä”. Suomentaja Tyyni Tuulio ansaitsee syvän kumarruksen upeasta käännöksestään.

Mario Castelnuovo-Tedesco, italialainen muusikko ja säveltäjä, ihastui kirjan tarinoihin ja viisauteen, ja sävelsi vuonna 1960 kirjan tarinoiden innoittamana kertojalle ja kitaralle teoksen ”Platero y yo, Op 190”. Sävellykset seuraavat tarkasti tarinoiden kulkua, vahvistavat ja täydellistävät Jiménezin proosaa ja mukautuvat sen vaihteleviin tunnelmiin. 

Nyt tämä mestariteos kuullaan tunnelmallisessa kellariteatteri Saivossa kertojan ja kitaristin, Vesa Vierikon ja Petri Kumelan, yhteistyönä. Petri Kumela on maamme monipuolisimpia ja kiinnostavimpia klassisia kitaristeja. Vesa Vierikko on maamme tunnetuimpia ja arvostetuimpia näyttelijöitä.

TYÖRYHMÄ

Teksti: Juan Rámon Jiménez 
Suomennos: Tyyni Tuulio 
Sävellys: Mario Castelnuovo-Tedesco
Kitaristi: Petri Kumela
Kertoja: Vesa Vierikko
Ohjaus: Työryhmä
Kuvat: Mitro Härkönen
Tuotanto: Pekka Nuru/Produmo

ESITYSPÄIVÄ

Launtaina 4.9. klo 18 ja 20 

ESITYSPAIKKA

Kellariteatteri Saivo, Lappia-talo

KESTO

n. 50 minuuttia, ei väliaikaa

LIPUT

28 €

X