Kuin ensimmäistä päivää

"Meidän aikana elettiin. Nämä vaan laihduttaa. Haudassa sitä ehtii laihdutella, sanon minä. Ja kätevästi se siellä käyki – hiekansyönnissä."

Lepolan hoitokodissa vanhusten pitäisi saada nauttia elämästään, mutta tehokkuusvaatimukset ovat iskeneet tähänkin yksikköön. Hoitohenkilökuntaa on liian vähän ja kaikessa on säästettävä. Naurettavuuksiin asti viedyistä säästötoimenpiteistä huolimatta hoitokodin vanhukset elävät värikästä arkea tehden pisteliäitä havaintoja ajastamme: he nauravat sekä kiireelle että sille hulluudelle, joka unohtaa helposti kaiken inhimillisyyden.

Lähihoitaja Ritva tekee parhaansa, jotta Lepolan hurmaavilla asukkailla olisi viihtyisää. Samalla hän pyrkii osoittamaan esimiehelleen tehokkuutensa työntekijänä – koskaan kun ei voi tietää, jatkuuko määräaikaisuus vai ei. Kotona odottaa kehitysvammainen lapsi, jonka sopeutuminen uuteen asumisyksikköön ei ota sujuakseen. Kaiken keskellä Ritva joustaa ja jaksaa, mutta kuinka pitkälle hän voi kiltteydessään mennä ennen kuin raja tulee vastaan?

Anna Krogeruksen draamakomediaa Kuin ensimmäistä päivää voidaan pitää jo nykyklassikkona. Palkittu teksti on saanut useita tulkintoja eri puolilla Suomea, mutta on juuri nyt ajankohtaisempi kuin koskaan. Karhean hauska ja koskettava teos valmistuu loppusyksyksi suurelle Tieva-näyttämölle taiteellisen johtajan Miika Murasen ohjaamana. 

TYÖRYHMÄ

Käsikirjoitus: Anna Krogerus
Ohjaus: Miika Muranen
Lavastus ja pukusuunnittelu: Minna Välimäki
Äänisuunnittelu: Taito Kantomaa
Valosuunnittelu: Kari Penttinen 
Naamiointi: Kaisa Mylläri

Rooleissa: Helka Periaho, Outi Nevanlinna, Kirsi Kärnä, Timo Vuento, Vesa-Matti Komonen, Kylli Köngäs, Markku Köngäs, Paula Miettinen, Markku Lukka, Siiri Partanen, Jonne Kaaretkoski, Alisa Lintunen, Lotta Täufer

ESITYSPAIKKA

Suuri Tieva-näyttämö, Lappia-talo.

KESTO

2 tuntia 35 minuuttia sisältäen väliajan  

LIPUT

Peruslippu 29 € / eläkeläiset 26 € / opiskelijat & työttömät 18 €.

LIPPUKAMPANJAT

  • S-ETUNÄYTÖKSET TO 21.11. KLO 19 & TO 12.12. KLO 19: S-etukortilla perusliput 24 € (norm. 29 €)
  • OPISKELIJANÄYTÖS LA 7.12. KLO 19: Esityksen liput opiskelijakortilla 10 €. Kampanjahintaiset liput myynnissä vain Lappia-talon lippukaupalta

AVOIMET PANEELIKESKUSTELUT

Esityksen aihepiiristä on kaikille avoimia ja maksuttomia paneelikeskusteluja. Ensimmäinen keskustelu on tiistaina 26. marraskuuta klo 12 teemasta Arvokas vanhuus ja toinen maanantaina 4.12. klo 18 teemasta Työssäjaksaminen. Katso lisätietoa paneelikeskusteluista täältä.

KUVAT

Kuvaaja: ennakkokuva Petri Teppo, esityskuvat Tatu Kantomaa 

Jos olet median edustaja, lataa painokelpoiset kuvat täältä.

X