Kuin ensimmäistä päivää

"Meidän aikana elettiin. Nämä vaan laihduttaa. Haudassa sitä ehtii laihdutella, sanon minä. Ja kätevästi se siellä käyki – hiekansyönnissä."

Lepolan hoitokodissa vanhusten pitäisi saada nauttia elämästään, mutta tehokkuusvaatimukset ovat iskeneet tähänkin yksikköön. Hoitohenkilökuntaa on liian vähän ja kaikessa on säästettävä. Naurettavuuksiin asti viedyistä säästötoimenpiteistä huolimatta hoitokodin vanhukset elävät värikästä arkea tehden pisteliäitä havaintoja ajastamme: he nauravat sekä kiireelle että sille hulluudelle, joka unohtaa helposti kaiken inhimillisyyden.

Lähihoitaja Ritva tekee parhaansa, jotta Lepolan hurmaavilla asukkailla olisi viihtyisää. Samalla hän pyrkii osoittamaan esimiehelleen tehokkuutensa työntekijänä – koskaan kun ei voi tietää, jatkuuko määräaikaisuus vai ei. Kotona odottaa kehitysvammainen lapsi, jonka sopeutuminen uuteen asumisyksikköön ei ota sujuakseen. Kaiken keskellä Ritva joustaa ja jaksaa, mutta kuinka pitkälle hän voi kiltteydessään mennä ennen kuin raja tulee vastaan?

Anna Krogeruksen draamakomediaa Kuin ensimmäistä päivää voidaan pitää jo nykyklassikkona. Palkittu teksti on saanut useita tulkintoja eri puolilla Suomea, mutta on juuri nyt ajankohtaisempi kuin koskaan. Karhean hauskan ja koskettavan teoksen ohjaa suurelle Tieva-näyttämölle taiteellinen johtaja Miika Muranen. 

ARVOSTELUT

"Viisaista käsikirjoituksistaan tunnetun Anna Krogeruksen suosittu teksti saa teatterin taiteellisen johtajan Miika Murasen käsissä näyttävän ja tunnekylläisen tulkinnan, ja on ajankohtaisempi kuin koskaan. -- [V]aikka kyyneleet ovat herkässä – herkässä on myös nauru." - Tenka Issakainen, Lapin Kansa.

Lue koko arvostelu täältä.

YLEISÖPALAUTTEET

"Kannattaa katsoa. Todellakin kannattaa. Se koskettaa, ja syvältä. Jos olisin päättävässä asemassa, veisin tätä näytelmää katsomaan kaikki päättäjät, kaikki nuoret, kaikki työssäolevat, ihan kaikki."

"Nautin suunnattomasti esityksen joka sekunnista, se vuoroin nauratti, järkytti, jännitti ja itketti. -- Roolisuoritukset olivat aivan upeita ja näyttelijät eläytyivät rooleihinsa intensiivisesti ja todella vakuuttavasti."

"Aivan upea tunne esityksen jälkeen. 15 vuotta vanhempieni myötä vanhuspalvelua seuranneena esitys kosketti kovasti. Tarina kantoi hienosti koko esityksen ajan. Kiitos!"

"Toteutus oli raikas tuulahdus osaamisesta parhaimmillaan. -- Näyttelijät olivat ohjaajansa kanssa löytäneet niin paljon uusia vivahteita roolihenkilöihinsä, että välillä en ollut uskoa silmiäni. Iloitsin ja mielessäni onnittelin jokaista suoritusta. On ohjaajan taitoa saada vanhoista, tutuista näyttelijöistä uusia osaamisvirityksiä esille. -- Kiitos raikkaista suorituksista, kiitos ohjauksen monipuolisuudesta, näyttämökuvan älykkäistä ratkaisuista ja esityksessä taustalla tunnelmaa virittäneestä musiikista."

TYÖRYHMÄ

Käsikirjoitus: Anna Krogerus
Ohjaus: Miika Muranen
Lavastus ja pukusuunnittelu: Minna Välimäki
Äänisuunnittelu: Taito Kantomaa
Valosuunnittelu: Kari Penttinen 
Naamiointi: Kaisa Mylläri

Rooleissa: Helka Periaho, Outi Nevanlinna, Kirsi Kärnä, Timo Vuento, Vesa-Matti Komonen, Kylli Köngäs, Markku Köngäs, Paula Miettinen, Markku Lukka, Siiri Partanen, Jonne Kaaretkoski, Alisa Lintunen, Lotta Täufer

KATSO KAIKKI TYÖRYHMÄTIEDOT TÄSTÄ.

ESITYSPAIKKA

Suuri Tieva-näyttämö, Lappia-talo.

KESTO

2 tuntia 35 minuuttia sisältäen väliajan  

LIPUT

Peruslippu 29 € / eläkeläiset 26 € / opiskelijat & työttömät 18 €.

LIPPUKAMPANJAT

  • S-ETUNÄYTÖS la 14.3. klo 18S-etukortilla perusliput 24 € (norm. 29 €)
  • OPISKELIJOIDEN ERITYISTARJOUS: Arkipäivien esityksiin opiskelijakortilla 10 eurolla. Lippuja saa tuntia ennen esityksen alkua Lappia-talon lippukaupasta.

KUVAT

Kuvaaja: ennakkokuva Petri Teppo, esityskuvat Tatu Kantomaa 

Jos olet median edustaja, lataa painokelpoiset kuvat täältä.

X