Everstinna

Muotokuva mahottoman mahtavasta naisesta 

”Tämä on minun menneisyys. Tämmösenä mie sen muistan.”

Rosa Liksomin palkittuun kirjaan perustuva Everstinna on vimmainen muotokuva levottomasta seikkailijasta, periksi antamattomasta tienraivaajasta ja suuruuden sekoittamasta tarinankertojasta.

Taiteellisesti lahjakas ja herkkä nuori nainen innostuu lottien leirillä suojeluskuntatoiminnasta ja pian häntä kutsuu myös Lapuan liike. Varoituksista huolimatta hän ajautuu suhteeseen itseään paljon vanhemman, sodissa traumatisoituneen ja raakalaismaisen Everstin kanssa. Alkaa elämää suurempi rakkaustarina. Pari kohoaa sota-ajan Suomen seurapiirien huipulle elämään seksin ja natsismin hurmosta, kunnes hävityn sodan myötä alkaa kissa ja hiiri -leikki, jossa panoksena on Everstinnan henki.

Lapin karun kauniit maisemat kehystävät väkevää tarinaa, jossa kovia kokenut nainen löytää lopulta rauhan ja luovuuden korven keskeltä. Seuranaan hänellä ovat vain pohjoisen valo, eläimet ja jo elämää nähnyt nuori rakastettu. Pystyykö nainen menneisyytensä jälkeen kokoamaan vielä naiseutensa, seksuaalisuutensa ja itsetuntonsa? Ja voiko sodan ja rakkauden julmuudet antaa anteeksi?

Everstinna on pieni tarina isoista asioista, joka laajenee kuvaksi kansallismielisestä uhosta, fasismin noususta sekä Suomen tilanteesta Neuvostoliiton ja Saksan välissä toisen maailmansodan aikana. Se on värikäs ja hurja kertomus täysillä eletystä elämästä, vahvan naisen selviytymisestä ja vallantavoittelusta.

Rovaniemen Teatterille kantaesityksen alkuperäisteoksen pohjalta on dramatisoinut Outi Rossi. Everstinnan ohjaa Maiju Sallas, jonka kehuttuja töitä on viimeksi nähty mm. Vaasan ja Jyväskylän kaupunginteattereissa. Lavastus- ja pukusuunnittelijana vierailee Annukka Pykäläinen, jonka kädenjälkeä on saatu ihailla mm. Kansallisteatterissa, Q-Teatterissa ja Oulun Teatterissa. Vahvana Everstinnana nähdään Kylli Köngäs ja Everstinä Markku Lukka

TYÖRYHMÄ

Alkuperäisteos: Rosa Liksom
Dramatisointi: Outi Rossi
Ohjaus: Maiju Sallas, vierailija
Lavastus- ja pukusuunnittelu: Annukka Pykäläinen, vierailija
Valo- ja videoprojisointisuunnittelu: Miksa Koponen
Äänisuunnittelu: Elle Kokkonen
Rooleissa: Kylli Köngäs ja Markku Lukka

Esityksessä nähtävien kuvien lähteinä ovat:
Lapin maakuntamuseo
Kotiseutuyhdistys Rovaniemen Totto ry
Yle Elävä Arkisto, Yle Archives
SA-kuva

ENSI-ILTA

Lauantai 24.9.2022

ESITYSPAIKKA

Lappia-talo, vinttinäyttämö Kero.
Esityksiä myös Lapin kiertueella, katso lisätiedot kiertueesta täältä.

LIPUT

Peruslippu 28 €, eläkeläiset 25 €, opiskelijat ja työttömät 16 €

KAMPANJAT

Saman päivän esityslipulla ilmainen sisäänpääsy Teatteriklubille la 8.10. Lue lisää klubista täältä.

Tuo isovanhempi teatteriin! Vanhusten viikon esityksiin 5 euron alennus eläkeläislipusta eläkeläiskortilla. Alennus voimassa Everstinnan esityksiin pe 7.10 klo 19 ja la 8.10 klo 13. Myyntiaika 26.9.-8.10. Alennus annetaan vian uusiin tilauksiin ja se koskee vain eläkeläislippuja.

KESTO

2 h 15 min, sis. väliaika

Kuvat