Everstinna

Muotokuva mahottoman mahtavasta naisesta 

”Tämä on minun menneisyys. Tämmösenä mie sen muistan.”

Rosa Liksomin palkittuun kirjaan perustuva Everstinna on vimmainen muotokuva levottomasta seikkailijasta, periksi antamattomasta tienraivaajasta ja suuruuden sekoittamasta tarinankertojasta.

Taiteellisesti lahjakas ja herkkä nuori nainen innostuu lottien leirillä suojeluskuntatoiminnasta ja pian häntä kutsuu myös Lapuan liike. Varoituksista huolimatta hän ajautuu suhteeseen itseään paljon vanhemman, sodissa traumatisoituneen ja raakalaismaisen Everstin kanssa. Alkaa elämää suurempi rakkaustarina. Pari kohoaa sota-ajan Suomen seurapiirien huipulle elämään seksin ja natsismin hurmosta, kunnes hävityn sodan myötä alkaa kissa ja hiiri -leikki, jossa panoksena on Everstinnan henki.

Lapin karun kauniit maisemat kehystävät väkevää tarinaa, jossa kovia kokenut nainen löytää lopulta rauhan ja luovuuden korven keskeltä. Seuranaan hänellä ovat vain pohjoisen valo, eläimet ja jo elämää nähnyt nuori rakastettu. Pystyykö nainen menneisyytensä jälkeen kokoamaan vielä naiseutensa, seksuaalisuutensa ja itsetuntonsa? Ja voiko sodan ja rakkauden julmuudet antaa anteeksi?

Everstinna on pieni tarina isoista asioista, joka laajenee kuvaksi kansallismielisestä uhosta, fasismin noususta sekä Suomen tilanteesta Neuvostoliiton ja Saksan välissä toisen maailmansodan aikana. Se on värikäs ja hurja kertomus täysillä eletystä elämästä, vahvan naisen selviytymisestä ja vallantavoittelusta.

Rovaniemen Teatterille kantaesityksen alkuperäisteoksen pohjalta on dramatisoinut Outi Rossi. Everstinnan ohjaa Maiju Sallas, jonka kehuttuja töitä on viimeksi nähty mm. Vaasan ja Jyväskylän kaupunginteattereissa. Lavastus- ja pukusuunnittelijana vierailee Annukka Pykäläinen, jonka kädenjälkeä on saatu ihailla mm. Kansallisteatterissa, Q-Teatterissa ja Oulun Teatterissa. Vahvana Everstinnana nähdään Kylli Köngäs ja Everstinä Markku Lukka

TYÖRYHMÄ

Alkuperäisteos: Rosa Liksom
Dramatisointi: Outi Rossi
Ohjaus: Maiju Sallas, vierailija
Lavastus- ja pukusuunnittelu: Annukka Pykäläinen, vierailija
Valo- ja videoprojisointisuunnittelu: Miksa Koponen
Äänisuunnittelu: Elle Kokkonen
Rooleissa: Kylli Köngäs ja Markku Lukka

Esityksessä nähtävien kuvien lähteinä ovat:
Lapin maakuntamuseo
Kotiseutuyhdistys Rovaniemen Totto ry
Yle Elävä Arkisto, Yle Archives
SA-kuva

ENSI-ILTA

Lauantai 24.9.2022

ESITYSPAIKKA

Lappia-talo, vinttinäyttämö Kero.
Esityksiä myös Lapin kiertueella, katso lisätiedot kiertueesta täältä.

LIPUT

Peruslippu 30 €, eläkeläiset 27 €, opiskelijat ja työttömät 21 €

KESTO

2 h 15 min, sis. väliaika

Kuvat

ARVOSTELUT JA ARTIKKELIT

Tenka Issakainen, Lapin Kansa 28.9.2022

”Nimihenkilö muistuttaa kirjailija Annikki Kariniemeä, mutta näköiskuvaksi, saati dokumentiksi teosta ei ole tarkoitettu. Voimakas, nujertumaton ja aistillinen nainen on yksittäistä ihmistä laajempi kuva eräästä lappilaisen naisen arkkityypistä, jonka Kylli Köngäs saa heräämään henkiin.”

”Annukka Pykäläisen lavastusratkaisu on yksinkertaisuudessaan moni-ilmeinen. Trussikehikko rajaa tilaa ja tarjoaa paikan tarpeistolle, pöytä muuntuu tarpeen mukaan saunan lauteiksi tai ruumisarkuksi. Jännite voimistuu, kun talon seinät horjuvat tai kaappi rojahtaa ruosteenväriselle permannolle.”

Lue koko arvostelu täältä (tilaajille)

MARJIS AHVENJÄRVI, UUSI ROVANIEMI 2.11.2022

”Everstinnan roolissa hehkuu Kylli Köngäs. Hänen hersyvän runsasmuotoinen ilmaisunsa pääsee oikeuksiinsa tässä monitahoisessa roolissa. Rentous sekä rohkea ilme- ja liikekieli luovat katsojalle uskottavaa kohdattavaa. Tämä everstinna ottaa yleisönsä.”

Lue koko arvostelu täältä (tilaaijlle)

Niina Lavia, Lapin Kansa 15.11.2022

”Tänä syksynä Kylli Köngäs on usein kokenut olevansa yhdeksän vuotta vanha.

Niin käy, kun hän eläytyy nuoren everstinnan rooliin. Silloin hän uskoo itse olevansa pikkuinen, siro lapsi.

– Meissä on olemassa kaikki eletyt iät. Teen roolin niin, että uskon itse olevani yhdeksänvuotias.

– Toivon, että se lapsi minussa välittyy.”

Lue koko artikkeli täältä (tilaajille)