Historiaan sotkeutuneen koiran monologi

”Ensimmäinen mieleen juolahtava ihme: lehmät ovat lehmiä.”

Runoilija kammiossaan maailmaa hämmästelemässä. Innostumassa, raivostumassa, tanssimassa itkemässä ja hikoilemassa. Ottamassa kantaa, rakastamassa ja syyttämässä voimanaisen, sipulin ja koiran hahmoissa. Höyrykoneenaan ikuistamisen mahdollisuus ja kirjoittamisen ilo.

Historiaan sotkeutuneen koiran monologi perustuu puolalaisen runoilijan Wislawa Szymborskan tuotantoon. Szymborska sai kirjallisuuden Nobel-palkinnon vuonna 1996. Hänen runojaan on luonnehdittu ytimekkäiksi pienoistutkielmiksi ihmisistä yksilöinä ja yhteiskunnan jäseninä. Inhimilliset, todellisuuden sirpaleista koostuvat runot huokuvat tutkivaa älyä, lämmintä ironiaa ja paradokseja. Itse esitys ottaa näytelmällisenä etäisyyttä perinteisiin runokoosteisiin ja on elämän lailla täynnä rakkautta, tuskaa, vihaa, hikeä ja myötätuntoa.

Monologin esittää Eila Paananen, joka on vaikuttanut Rovaniemellä jo vuosikymmeniä monipuolisen runouden tulkkina. Esityksen dramaturgiasta ja ohjauksesta vastaa pitkän linjan teatterintekijä Esko Janhunen.

Työryhmä

Teksti: Wislawa Szymborska
Suomennos: Martti Puukko
Dramatisointi ja ohjaus: Esko Janhunen
Roolissa: Eila Paananen
Lavastus, puvustus ja taustaprojisoinnit: työryhmä
Kuvat: Susanna Vuorjoki

Esitykset

Perjantaina 30.9. klo 18
Keskiviikkona 12.10. klo 18

Esityspaikka

Kellariteatteri Saivo, Lappia-talo. Saivolla on numeroimattomat paikat. Salin ovet ja ravintola avautuvat tuntia ennen esitystä

Kesto

1h 10 min, ei väliaikaa

Liput

18 €