Kauppamatkustajan kuolema

Klassikkodraama unelmista ja unelmien romahtamisesta

Willy Loman on kaikkien aikojen myyntitykki – hän tietää sen itsekin ja hänen charminsa puree seurassa kuin seurassa. Menestyksen takaa perhe, joka tukee Willyä kaiken tavoin. Vaimo Linda rakastaa hellää aviomiestään ja pojat kunnioittavat isäänsä, joka on heidän sankarinsa. Lomanin perhe elää unelmaelämää ja se halutaan näyttää muille.

Mutta sitten tuleekin päivä, kun Willy Lomanin huolellisesti rakentama illuusio alkaa rakoilla. Unelmien ja valheiden takaa alkaa paljastua vääjäämätön totuus, joka näyttäytyy elämän kestäneeltä petokselta. Mikä on ollut kaiken hinta? Ja mitä voi vielä pelastaa?

Arthur Millerin klassikkodraamassa eletään 1950-luvun amerikkalaisen perheidyllin lopun alkua. Tarinassa menneisyys paljastuu pala palalta ja sekoittaa Lomanin perheen nykyhetken niin, ettei mikään ole enää entisellään. Tämä on tarina unelmista ja niiden romahtamisesta, perheestä ja työstä, isistä ja pojista sekä rakkauden ja valheen kamppailusta.

Viiltävän koskettavan Kauppamatkustajan kuoleman on ohjannut vieraileva näyttelijä-ohjaaja Ola Tuominen. Esityksen lavastuksesta vastaa Oskari Löytönen, jonka töitä on nähty mm. Porin Teatterissa sekä Tampereen Komediateatterissa. Pukusuunnitteljana vierailee Jaana Isokangas, jonka edellinen työ Rovaniemen Teatterissa oli karaokeshow Kuumia aaltoja. Lomanin perheen rooleissa nähdään Willynä Markku Köngäs, Linda-vaimona Paula Miettinen ja poikina Timo Vuento sekä Juuso Nykänen. Mukana on myös vieraileva Teemu Koskinen, joka on esiintynyt mm. Kotkan kaupunginteatterissa, Tampereen Työväen Teatterissa, Rauman Teatterissa ja Kouvolan Teatterissa.

TYÖRYHMÄ

Käsikirjoitus: Arthur Miller
Suomennos: Aleksi Milonoff

Ohjaus: Ola Tuominen, vierailija
Lavastussuunnittelu: Oskari Löytönen, vierailija
Pukusuunnittelu: Jaana Isokangas, vierailija
Valo- ja videoprojisointisuunnittelu: Miksa Koponen
Äänisuunnittelu: Elle Kokkonen
Naamioinnin suunnittelu: Kaisa Mylläri

Rooleissa: Markku Köngäs, Paula Miettinen, Timo Vuento, Juuso Nykänen, Kari Koivukangas, Teemu Koskinen (vierailija), Miika Muranen, Kaisla Ollila, Helka Periaho, Marko Syysmaa

ENSI-ILTA

Keskiviikko 30.11.2022

ESITYSPAIKKA

Lappia-talo, suuri Tieva-näyttämö

Kesto

2h 25 min sis. väliajan

LIPUT

Peruslippu 31 €, eläkeläiset 28 €, opiskelijat ja työttömät 22 €

Kuvat

Artikkelit ja arvostelut

Marjis Ahvenjärvi, Uusi Rovaniemi 14.12.2022

Markku Köngäs on loistava valinta Willy Lomanin vaativaan rooliin. Karisma, taito ja elämänkokemus kantavat alusta loppuun. On koskettavaa nähdä monitasoiset tunteet, joita Köngäs kykenee roolissaan välittämään.”

Paula Miettinen Linda-vaimona sekä Timo Vuento ja Juuso Nykänen perheen poikina painavat talla pohjassa. Esityksen loppupuolella Paula Miettinen pääsee ilmaisemaan herkkyytensä taitokirjoa.”

Lue koko arvostelu tästä (tilaajille)

Tenka Issakainen, Lapin Kansa 1.12.2022

”Vierailevan ohjaajan Ola Tuomisen versio Rovaniemen teatterin suurella Tieva-näyttämöllä on koruton — voisi sanoa yllätyksetön, ellei hillitty ote kääntyisi vahvuudeksi. Millerin teksti pääsee nyt esille kaikessa painavuudessaan.”

”Tarinan tummuudesta huolimatta kaksi ja puoli tuntia etenee kitkattomasti nykyhetken ja leppeämmän menneisyyden vuorotellessa. Loppu koittaa hiukan äkkinäisesti, mutta turha tragedian arvattavaa huipennusta olisikaan paisutella.”

Lue koko arvostelu tästä (tilaajille)

Tehtäväpaketti

Tehtäväpaketti on suunnattu yläaste- ja lukioikäisille nuorille katsomiskokemuksen oheen. Tehtävien tavoitteena on herättää mielenkiintoa teosta kohtaan ja tutustuttaa teatterin maailmaan sekä teemoihin. Materiaalin on toteuttanut Rovaniemen Teatterin yleisötyöntekijä, teatteri-ilmaisun ohjaaja Henna Linné.

Tehtäväpaketti löytyy täältä (PDF)