Lempi

Kolme kohtaloa. Kolme tarinaa. Ja Lempi – nainen, joka katosi.

Katsoja- ja arvostelumenestys palaa vinttinäyttämö Kerolle vielä kuuden esityksen verran tammikuussa 2023! Esitys on valittu myös Tampereen teatterikesän pääohjelmistoon kesälle 2022.

Lue lisää tästä

Rovaniemen kauppalassa kauppiaan kaksostytöt Lempi ja Sisko nauttivat nuoruudestaan saksalaisten sotilaiden huomion keskellä. Sisko on jo oman onnensa löytänyt ja hän yllyttää Lempiä lyömään vetoa, kykeneekö tämä hurmaamaan ensimmäisen miehen, joka kauppaan astuu.

Pursuojan nuori isäntä Viljami on arkiseen tapaansa menossa ostamaan suolaa ja valkoista maalia, kun hänet pysäyttää Lempin katse, jota ei voi ohittaa.

Erikoisella elämänviivalla tuomittu Elli otetaan Pursuojalle töihin auttamaan nuorta isäntää ja tämän kaupunkilaisrouvaa, jonka hymyssä on jotain vierasta.

Juuri kun kaiken pitäisi alkaa, sota paiskaa nämä ihmiset eroon toisistaan ja kaiken keskellä Lempi katoaa. Missä hän on ja mitä hänelle on tapahtunut? Entä miten käy heille, jotka jäävät jäljelle?

Lempi on kolmen vahvan näyttelijän tiheätunnelmainen draama, joka perustuu Minna Rytisalon palkittuun romaaniin. Se kertoo rakkauden voimasta, jonka seuraukset ovat arvaamattomat ja muistuttaa, kuinka emme koskaan näe toisiamme kokonaisina – meidän tarinamme sivuhenkilöt ovat pääosassa omassa elämässään.

Sodankylässä syntyneen ja Kuusamossa asuvan kirjailija Minna Rytisalon esikoisteos Lempi lumosi ilmestyessään niin kriitikot kuin lukijatkin väkevällä tarinallaan ja se palkittiin Kiitos kirjasta -palkinnolla. 

TYÖRYHMÄ

Alkuperäisteos: Minna Rytisalo
Dramatisointi: Miika Muranen ja Sinikka Sanelma
Ohjaus: Miika Muranen
Lavastus- ja pukusuunnittelu: Reija Hirvikoski
Rooleissa: Paula Miettinen, Miika Muranen ja Helka Periaho
Äänirooleissa: muusikko-esiintyjä Mira Luoti sekä Rovaniemen Teatterin näyttelijöitä

KANTAESITYS

Kantaesitys Rovaniemen Teatterissa oli 12.9.2020.

ESITYSPAIKKA

Vinttinäyttämö Kero, Lappia-talo

LIPUT

Peruslippu 28 €, eläkeläiset 25 €, opiskelijat ja työttömät 16 €

KESTO 

2 tuntia 25 minuuttia sisältäen väliajan

Kuvat

ÄÄNISÄDE-PALKINTO LEMPIN ÄÄNISUUNNITTELUSTA

Rovaniemen Teatterin Taito Kantomaa on palkittu Äänisäde-palkinnolla Lempi-esityksen äänisuunnittelusta Thalia-juhlan päivänä 26.4.2021. tehdystä ”soivasta maisemasta, joka vie kiertueteoksen katsojat sota-aikaan”. Perustelut voitolle kuuluu näin: ”Äänisuunnittelu Rovaniemen Teatterin Lempi-esitykseen on kauttaaltaan harkittua ja kauniisti esityksen tahtiin hengittävää. Kantomaan paletti kantaa läpi esityksen kuin soiva maisema, jota vasten yleisö voi kokea esityksen tapahtumat. Äänisuunnittelu on linjassa esityksen visuaalisen suunnittelun kanssa, joka vie katsojat sodan ajan Rovaniemeen, mutta Kantomaa käyttää myös modernimpia sävyjä silloin kun ääni sitä vaatii. Kiertueteatteria varten tehty Lempi kasvaa taitavan äänisuunnittelun ansiosta useamman kyynäränmitan pituutta lisää. Raati arvosti erityisesti sitä, että teoksen valosuunnittelustakin vastannut Taito Kantomaa on tehnyt kiertue-esitykseen näin loppuun saakka hiottua ja yksityiskohtaista äänityötä: hän ammentaa äänisuunnittelun klassisista keinoista ja osoittaa, kuinka lahjakas äänisuunnittelija pystyy tekemään tutuistakin aineksista vaikuttavaa taiteellista kädenjälkeä.

ARVOSTELUT

Lapin Kansa 13.9.2020, Tenka Issakainen

”Näyttelijäntyö on väkevän intensiivistä. Paula Miettinen Siskona tulkitsee laajalla tunneskaalalla erityistä suhdettaan Lempiin. Hän rakentaa onnistuneen muotokuvan naisesta, joka joutuu hylkiöksi niin Saksassa kuin Suomessakin, mutta nousee silti jaloilleen ja menestykseenkin.”

”Ohjaaja Miika Muranen luo Viljamista tunteikkaan miehen, jonka sota ja suuren rakkauden menetys särkevät. Elämä jatkuu, vaikka kadonnutta ei saakaan takaisin.”

”Kolmen minäkertojan monologit on dramatisoitu ja nivottu yhteen onnistuneesti. Ennen kaikkea esitystä kantaa teksti suurine tunteineen ja ravistelevine ihmiskohtaloineen.”

Lue arvostelu kokonaisuudessaan täältä

Uusi Rovaniemi 17.9.2020, Marjis Ahvenjärvi

”Näytelmän rakenne on haastava. Tarina on palapeli, jota henkilöt rakentavat kukin omasta nurkastaan käsin. Kohtaaminen tapahtuu vain muistoissa.”

Paula Miettinen on esityksen tähti. Hän hehkuu karismaa ja sisäistynyttä ammattitaitoaan Siskon roolissa. Miettisen läsnäolo on joka hetki intensiivistä ja koskettavaa. Siskosta kasvaa vaikeuksien kautta vahva, vaan ei jyrä: herkkyys ja voima kietoutuvat eloisasti yhteen.”

Lue arvostelu kokonaisuudessaan täältä