Mahapaha

Uusi kotimainen koululaisesitys yksinäisyydestä ja ystävyydestä

Mikä on pelottavampaa kuin punainen pakettiauto?

Mitä tapahtuu, jos syö väärän omenan?

Saako toisinaan olla ihan vain itsekseen?

Voiko kaveri välillä tuntua ikävältä kuin iilimato?

Entä miksi postipaketista löytyy kissankakkaa?     

Enni ja Antero ovat tulleet entisen kyläkoulunsa vintille raivaamaan paikkoja. Pölykerrosten alta löytyy pesisräpylöitä, opetustauluja, muovinen omena ja vanha Twist-hyppynauha. Mitä enemmän vanhoja esineitä löytyy, sitä kirkkaammin kouluaika palaa mieleen! Miksi opettaja lopetti Ennin kutsumisen Enkkuli Venkkuliksi? Mikä oli pienen Anteron suuri salaisuus? Ja mitä kuoriutuikaan siitä hiljaisesta ja yksinäisestä Anna-Liisasta?

Koulumaailma piirtää vahvoja muistijälkiä oppilaisiin, ja nyt näitä jälkiä koetaan hersyvän naurun sekä haikean surunkin läpi. Mahapaha on koskettava, lämpimällä huumorilla siivitetty tarina Ennistä ja Anterosta, jotka vanhan koulun vintillä muuntuvat alakouluikäisiksi jälleen ja elävät uudelleen omia värikkäitä koulumuistojaan.

Rovaniemeläisen Esko Janhusen käsikirjoittama, neljästä tarinasta muodostuva Mahapaha näyttää, kuinka kiperistäkin paikoista voi selviytyä, vaikka välillä tuntuu kuin vatsassa olisi iso möykky lyijyä. Tämä uusi kotimainen, koululaisille suunnattu esitys käsittelee sekä lapsen että aikuisen näkökulmasta yksinäisyyttä ja ulkopuolisuuden tunnetta, erilaisuuden hyväksymistä sekä kiusaamista ja anteeksiantamisen voimaa.

Kantaesityksen ohjaajana vierailee mm. Kansallisteatterin nuorisoteatteri Kantin taiteellisena johtajana toiminut ja eri puolilla Suomea työskennellyt Satu Linnapuomi. Lavastus- ja pukusuunnittelusta vastaa Laura Dammert, jonka viimeisimpiä töitä on nähty mm. Lahden Kaupunginteatterissa ja Helsingin Kaupunginteatterissa. Mahapahan rooleihin heittäytyvät Kylli Köngäs ja Markku Lukka.

TYÖRYHMÄ

Käsikirjoitus: Esko Janhunen
Sovitus ja ohjaus: Satu Linnapuomi, vierailija
Lavastus- ja pukusuunnittelu: Laura Dammert, vierailija
Valosuunnittelu: Kari Penttinen
Äänisuunnittelu: Elle Kokkonen
Rooleissa: Kylli Köngäs ja Markku Lukka
Mainoskuvan kuvitus: Hanna Vaskivuo

ENSI-ILTA

Perjantai 28.10. 2022 klo 18.00

KESTO

n. 1 tunti, ei väliaikaa

ESITYSPAIKKA

Lappia-talo, vinttinäyttämö Kero
Esityksiä myös Lapin kiertueella.

LIPUT

12 €, koululaisryhmät 8 €

IKÄSUOSITUS

Esitys sopii 7-vuotiaasta aina satavuotiaaseen asti

KOULULAISESITYKSET

Koululaisryhmille on tarjolla esityksiä arkipäivisin klo 10.
Kevään 2023 koululaisesitykset:

ke 12.4. / to 13.4. /pe 14.4.
ti 18.4. / ke 19.4.
ti 2.5. / ke 3.5. / to 4.5.
ti 9.5. / ke 10.5. / to 11.5.
ma 15.5. / ti 16.5. / ke 17.5.

Varaukset ja tiedustelut myyntipalvelusta: 0400 282 484, teatteri@rovaniementeatteri.fi

Teatterityöpaja alakoululaisille

Mahapaha-esitykseen littyvässä työpajassa käsitellään esityksen keskeisimpiä teemoja leikillisin ja pedagogisin keinoin; yksinäisyyttä, ystävyyttä, koulukiusaamista ja erilaisuuden hyväksymistä. Millaisia muistijälkiä koulumaailmassa koetut ilon ja surun hetket voivat jättää lapsen mielen syövereihin? Kuinka kauaskantoisia vaikutuksia niillä voi olla lapsen näkökulmasta? Työpajan teemakysymyksiä lähestytään keveiden teatterileikkien kautta. Työpajan ohjaajana toimii Rovaniemen Teatterin yleisötyöntekijä, teatteri-ilmaisun ohjaaja Henna Linné.

Työpajan kesto 30-45 min. Maksimiosallistujamäärä 20 oppilasta. Hinta 100 euroa. Lisätiedot ja varaukset: teatteri@rovaniementeatteri.fi.

Kuvat

Arvostelut ja artikkelit

Tenka Isskainen, Lapin Kansa 1.11.2022

”Vaikka nimestä voisi toisin luulla, aivan pienimmille lapsille Mahapaha ei ehkä niin hyvin sovellu. Sen sijaan aikuisille esitys toimii varmasti aivan yhtä hyvin kuin kouluikäisille.

Kun kehyskertomuksen hahmot ovat aikuisia, aikuiset katsojat saavat nauttia nostalgiabonuksesta, lapset taas siitä, mikä realistisissa pikku seikkailuissa on ajatonta.

Niinpä Mahapaha ei ainoastaan sovi koko perheelle, vaan myös yhdistää sukupolvia.”

Lue koko arvostelu täältä (tilaajille)