Vikke Nilo – ihminen!

– koskettava veijaritarina elämänmittaisesta pakomatkasta

Kalle Päätalon kirjoihin perustuva veijaritarina Vikke Nilo – ihminen! tekee paluun yleisön pyynnöstä! Upealla lavastuksella ja monipuolisella hahmokavalkadilla katsojat hurmannut esitys palaa ohjelmistoon 12 esityksen verran.

Vikke Nilo on 6-vuotias jäädessään äidistään orvoksi. Köyhän piian avioton lapsi huutokaupataan. Halpa huutolaispenska! Huoranpenikka! Luukoira! Elämän valttikortit ennustavat hellyyttä vaille jääneelle poikaselle surkeaa pelionnea myös tulevaisuudessa. Moni musertuisi jo lähtötilanteessa, mutta ei Vikke. Hän on kuin vieteriukko, joka toistuvastikin maahan painettuna ponnahtaa pystyyn ja jatkaa kiihkeää taivaltaan läpi vuosikymmenten. Äidin, rakastavan sylin, kaipuu ei hellitä koskaan, mutta vapaus on silti lentojätkälle kodin lämpöä tärkeämpää. 

Kalle Päätalon rakastettuihin teoksiin Viimeinen savotta ja Kairankävijä pohjautuva Vikke Nilon elämäntarina on koskettava veijaritarina vapaudesta, rakkaudesta sekä ennen kaikkea armeliaisuudesta. Luvassa on vauhdikas, voimallinen ja visuaalinen seikkailu, jossa elämännälkä, kokemusten jano sekä huomionkipeys vievät teräväpäistä Vikkeä hurjalla sykkeellä eteenpäin. Aina eivät Viken teot ole kunniakkaita eikä luonne kovinkaan jalo, mutta armoton veijari hän on. Ja mitä tulee poroihin… niillähän on mystinen merkitys etenkin jätkän varsitien viime hetkillä. Viken matkassa kulkee alusta loppuun yksi aivan erityinen Poro.

Kalle Päätalo oli kirjailijana tarkan kuvauksen mestari. Ei ainoastaan silloin, kun fokuksessa on työnteko vaan myös silloin, kun kuvattavana ovat monitasoiset, koomiset ja rakastettavat ihmiset. Rovaniemen Teatterille Vikke Nilon maailman dramatisoi ja ohjaa Miisa Lindén, jonka aiemmat Päätalo-tulkinnat ovat olleet huippusuosittuja. Koreografina vierailee Tuomas Juntunen sekä lavastus- ja pukusuunnittelijana Kati Lamppu. Musiikista vastaa teatterin kapellimestari Minna Siitonen. Viken roolissa tämän eri elämänvaiheissa nähdään Rovaniemen Teatterin Paula Miettinen, Juuso Nykänen ja Marko Syysmaa. Mukana on myös itseoikeutetusti Päätalon tekstien ja tunteiden armoitettu tulkitsija, näyttelijä Pirjo Leppänen.

TYÖRYHMÄ

Alkuperäisteokset: Kalle Päätalo
Dramatisointi ja ohjaus: Miisa Lindén
Lavastus- ja pukusuunnittelu: Kati Lamppu
Koreografia: Tuomas Juntunen
Musiikin sävellys ja sovitus: Minna Siitonen ja Esa Mattila
Naamioinnin suunnittelu ja toteutus: Kaisa Mylläri
Valosuunnittelu: Miksa Koponen
Äänisuunnittelu: Esa Mattila
Rooleissa: Pirjo Leppänen, Paula Miettinen, Juuso Nykänen, Minna Siitonen, Marko Syysmaa, Kari Koivukangas, Markku Köngäs, Outi Nevanlinna, Siiri Partanen sekä Helka Periaho

UUSINTAENSI-ILTA

Perjantai 3.2. klo 19.00

ESITYSPAIKKA

Lappia-talo, suuri Tieva-näyttämö

KESTO

2h 40 min (sis. väliajan)

LIPUT

Peruslippu 31 €, eläkeläiset 28 €, opiskelijat ja työttömät 22 €.

Kuvat

ARTIKKELIT JA ARVOSTELUT

Marjis Ahvenjärvi, Uusi Rovaniemi 1.4.2022

”Dramaturgi ja ohjaaja Miisa Lindén sykkii sydäntä teokseen. Niin hyvin hän Vikkensä tuntee, että onnistuu ohjauksessaan välittämään lempeän, ymmärtävän valon katsomoon asti. Tämä inhimillinen komedia kuljettaa henkilöitään läpi rankkojen rastien mutta ilon kautta.”

”Kati Lampun lavastus- ja pukusuunnittelu ovat suurtyö. Yksinkertainen, luontohakuinen lavastus antaa tilaa tekemiselle. Tekemistä riittääkin, sillä Tuomas Juntusen eloisa mutta liioittelematon koreografia sitoo liikkeen ja rytmin napakasti kokonaisuuteen.”

”Musiikkia on paljon. Mukaan mahtuu hittiä ja hutia. Vahvimmin esityksen synergiaa tukee Minna Siitosen kansanmusiikinomainen voimapoljento. Jokunen isojen poikien värssy iskee oikeissa kohdissa sähäkän kipinän.”

Lue koko arvostelu täältä

Tenka Issakainen, Lapin Kansa 29.3.2022

”Miisa Lindénin dramatisointi ja ohjaus on toteutettu ilahduttavan isosti. Kestoa on lähemmäs kolme tuntia. Tanssissa, musiikissa tai visuaalisessa ilmeessä ei ole säästelty.

Pienimuotoisempi toteutus ei olisi tälle tekstille sopinutkaan. Nyt Vikke Nilo tarjoaa koettavaa koko rahalla.”

Lue koko arvostelu täältä (tilaajille)

Veera Vasara, Lapin Kansa 22.2.2022

Vikke Nilon rooli on (Juuso) Nykäsen tähänastisen näyttelijänuran kenties merkittävin.

– Tämä on iso juttu urallisesti, jossa pääsee haastamaan itseä tosi monella tavalla, myös esimerkiksi tanssikoreografioiden kanssa, hän iloitsee.

– On myös tosi ihanaa, että hahmoa on saanut luoda yhdessä kahden muun näyttelijän kanssa, etenkin Paula Miettisen nuorta Vikkeä olen pyrkinyt seuraaman tiivisti myös näyttämön laidalta.”

Lue koko artikkeli täältä (tilaajille)

Eeva Kauppinen, Lapin Kansa 10.11. 2021

Eeva Kauppinen kirjoitti kevätkauden julkistustilaisuudesta Lapin Kansassa 10.11. 

Lue artikkeli täältä


Taiteilijatapaaminen pe 24.3. klo 18

Taiteilijatapaaminen ohjaaja ja dramaturgi Miisa Lindénin sekä näyttelijälegenda Pirjo Leppäsen kanssa perjantaina 24.3. klo 18. Tilaisuuteen on vapaa pääsy, tervetuloa!

Lue lisää täältä