HANNA OJALAN ANU P. – TARINA POSION SUURESTA NAISESTA SAA ENSI-ILTANSA 11. SYYSKUUTA

Rovaniemen Teatterin syyskauden ensimmäinen ensi-ilta nähdään 11. syyskuuta klo 18, kun suurelle Tieva-näyttämölle nousee Hanna Ojalan käsikirjoittama ja ohjaama kotimainen kantaesitys Anu P. – tarina Posion suuresta naisesta. Visuaalisuudesta vastaavat Rovaniemellä vierailevat Jaana Kurttila ja Mirkka Nyrhinen. Musiikin on säveltänyt teatterimme oma kapellimestari Minna Siitonen ja lavalla nähdään talon omien näyttelijöiden lisäksi Lapin Urheiluopiston tanssiopiskelijoita. Esityksen koreografiat ovat Metsälintu Pahkisen ja Viljami Pekkalan käsialaa.

Syksyn suurteos pohjautuu tänä vuonna 50-vuotistaiteilijajuhlavuottaan viettävän Anu Pentikin elämäntarinaan. Se piirtää näyttämölle suurten ikäluokkien tarinaa: luokkanousua, sukukupuoliroolien murrosta, 70-luvun hippeilyä, 80-luvun juppeilua ja 90-luvun lamaa. Ihon alle menevä, visuaalisesti vaikuttava kantaesitys tarkastelee äitiyden ja kunnianhimon ristiriitaa sekä tasapainoilua taiteellisen ja kaupallisen ristivedon välillä.

”Anu Pentikin elämäntarina ja hänen persoonansa ovat innoittaneet minua kertomaan naisesta, joka ei suostu valitsemaan mitään pois”, kuvailee käsikirjoittaja-ohjaaja Hanna Ojala ja jatkaa: ”eikä hänen tarvitsekaan. Tasapainoilu eri ambitioiden välillä on työlästä ja aiheuttaa konflikteja, mutta se tekee elämästä kiihkeää ja täyttä. Lopulta taide sulkee sisäänsä kaiken, koko elämän. Esityksessä lähestymme päähenkilön luovuutta audiovisuaalisin ja liikkeellisin keinoin.” 

Anu P. on varhain äitinsä menettänyt tyttö, jota mielikuvitus ja luovuuden vimma kannattelevat. Tehdaskaupungin työläistyttö rakastuu saveen ja tahtoo perustaa imperiumin sen ympärille. Mukaan tulee mies, joka syttyy samoista haaveista, sekä kaksi pientä lasta. Perhe asettuu Posiolle, jossa Lappi tekee haaveista totta. Tarina nousee loistoonsa, kun työ, kunnianhimo ja erityisyyden kokemus vievät Posion suurta naista maailmalle - mutta perheelle jää ikävä.

Anu P:n roolissa loistaa Helka Periaho ja Topina hurmaa Markku Lukka. Lavalla nähdään lisäksi Kari Koivukangas, Paula Miettinen, Outi Nevanlinna, Juuso Nykänen, Siiri Partanen ja Marko Syysmaa sekä Santasport Lapin Urheiluopiston tanssinopiskelijat Olga Ainali, Marita Guevara, Jasmin Kaakinen, Noora Nieminen, Karita Turunen, Sanni Vihervä.

Rovaniemen Teatterissa on ensi-iltana 11.9. klo 17 Lappia-talon aulan tiloissa syksyn kolmannen näyttelyn, 50-vuotistaiteilijajuhlavuottaan viettävän Anu Pentikin Valkoinen 2 –näyttelyn avajaiset. Taiteilija kertoo työstäneensä keramiikassaan jo useamman vuoden ajan ajatuksia seuraavista teemoista: siemen – alku sekä lentoon – äärettömyys. Nämä teemat kantavat myös Valkoinen 2 –näyttelyssä, jonka väriksi Anu Pentik on valinnut valkoisen.                                                                             

Katso esityksen kuvia tästä.

Lue lisää esityksestä tästä

X