KUIN ENSIMMÄISTÄ PÄIVÄÄ TULOSSA ENSI-ILTAAN

Rovaniemen Teatteri vie syksyn viimeisessä ensi-illassa katsojat rovaniemeläisen Lepolan hoitokodin maailmaan. Anna Krogeruksen vuonna 2007 kirjoittama kotimainen draamakomedia Kuin ensimmäistä päivää saa ensi-iltansa Tieva-näyttämöllä 13.11.2019. Näytelmää voidaan pitää nykyklassikkona, sillä ennen Rovaniemeä sitä on esitetty 15 teatterissa.

Kuin ensimmäistä päivää kertoo tarinan Lepolan hoitokodissa työskentelevästä pätkätyöläisestä, lähihoitaja Ritvasta. Yksityiselämässään hän auttaa aikuista, kehitysvammaista lastaan itsenäistymään. Ritva on työpaikkansa kiltti puurtaja, joka kiireen keskelläkin löytää aina pienen hetken olla läsnä vanhuksille. Huippuunsa viritetyt säästötavoitteet panevat niin työntekijät kuin asukkaatkin koetukselle. Hoitajien, siviilipalvelusmiesten ja syyrialaisen lääkärin muodostama työyhteisö joutuu jatkuvasti etsimään selviytymiskeinoja, jotta vanhusten arki sujuisi. Lepolan iäkkäät asukkaat havainnoivat nykymenoa ja hoitokodin jopa koomisia mittasuhteita saavuttavia tilanteita hauskan pisteliäästi.

Kuin ensimmäistä päivää on Rovaniemen Teatterin taiteellisen johtajan Miika Murasen ensimmäinen ohjaus pestissään.

– On hienoa, että olen päässyt heti tekemään johtajuuden lisäksi taiteellista työtä. Se on paras tapa tutustua uuteen teatteriin. Tässä esityksessä katsoja tullaan kuljettamaan melkoisen tunnemyrskyn läpi. Juuri kun yleisö nauraa ja hauskuus on äärimmillään, tunnelma viedään liikutuksen äärelle. Kaikessa mahdottomuudessaan Kuin ensimmäistä päivää on kuin palanen arkista nyky-Suomea. Koen, että tämä esitys on tärkeä antaessaan puheenvuoron vanhuksille ja heitä hoitavalle henkilökunnalle, jotka eivät välttämättä saa ääntään kuuluviin, lupaa Muranen.

 Draamakomedia kertoo kiltteydestä, työelämän järjettömyydestä sekä inhimillisyydestä. Kuin ensimmäistä päivää -esitys pohtii, kuinka pitkälle on joustettava ja mihin piirretään omat rajat. Lähihoitaja Ritvaa näyttelevä Helka Periaho on pitänyt roolin rakentamista erittäin mielenkiintoisena ja haastavana työnä.

– Krogeruksen teksti on aivan erinomaisen hieno ja tarkkanäköinen. Teos kuvaa työelämää ja sen kipupisteitä oivaltavasti mutta niin humoristisesti, että niillekin voi kaiken kamaluuden keskellä nauraa, sanoo Periaho.

 Draamakomedian rooleissa nähdään kiertueryhmää lukuun ottamatta koko talon näyttelijäkunta sekä kaksi lapsiavustajaa. Lavastajana ja pukusuunnittelijana vierailee ensimmäistä kertaa Rovaniemellä Minna Välimäki Lahden kaupunginteatterista.

Lue lisää esityksestä täältä.

 

Kuva: Tatu Kantomaa

X