JUHLAVUOTENSA PÄÄTTÄVÄN ROVANIEMEN TEATTERIN KATSOJATAVOITE TÄYTTYI – SYKSYN ESITYKSET SAAVUTTANEET KOVAN SUOSION

Rovaniemen Teatterin – Lapin Alueteatterin syyskauden katsojaluku kohosi 18 065 katsojaan. Vuoden 2019 aikana kokonaiskatsojamääräksi kertyi 34 255, mikä ylitti juhlavuotensa päättävän teatterin 34 000 katsojan tavoitteen. Vuoden aikana esitettiin yhteensä 288 näytöstä, joista 129 oli syyskaudella. Omia tuotantoja oli syksyllä 5 ja koko vuonna yhteensä 12, joista yhteistuotantoja oli 1. Niiden lisäksi ohjelmistossa oli mukana useita vierailuesityksiä.

Syksyn ja koko vuoden katsotuin esitys on ollut 21.9. ensi-iltansa saanut Cabaret-musikaali, jonka 31 esityksessä on käynyt yhteensä 8 258 katsojaa. Luku ylittää teatterin edellisen musikaalin Myrskyluodon Maijan saavuttaman katsojamäärän (7 821).

Vinttinäyttämö Kerolla ja alueteatterin Lapin kiertueella esitetyt draamakomedia Korjaamo ja lastennäytelmä Pikku prinssi ovat myös saavuttaneet valtavan suosion. Syyskauden käynnistäneen Korjaamon esityksissä täyttöaste on ollut 70-paikkaisella Kerolla 92 %. Myös lokakuussa ensiesitetyn Pikku prinssin täyttöaste nousi 100-paikkaiseksi laajennetulla vinttinäyttämöllä huimaan 96 prosenttiin.

Cabaret’n lisäksi suurelle Tieva-näyttämölle on saatu syyskaudella toinenkin teos, kun ohjelmistoon on tullut 13.11. esitetyn ensi-illan myötä mukaan draamakomedia Kuin ensimmäistä päivää. Teatterin taiteellisen johtajan Miika Murasen ohjaama teos on kerännyt ylistävän kritiikin lisäksi yhden kuun aikana 2 498 katsojaa.

Varsinaisten näytelmien lisäksi Rovaniemen Teatteri on tuonut syksyllä ohjelmistoonsa uuden konseptin Toiverunoklubin, jossa teatterin näyttelijät tulkitsevat kellariteatteri Saivossa yleisön etukäteen toivomia runoja. Toiverunoklubia on esitetty Saivon lisäksi tilauksesta Rovaniemen alueen palvelukodeissa. Uusia tuulia ohjelmistovalintoihin saatiin myös Kajaanin kaupunginteatterin kanssa tehdystä esitysvaihdosta: 12. joulukuuta vinttinäyttämö Kerolla vieraillut draama Fundamentalisti loppuunmyytiin heti alkusyksystä.

Toiminnanjohtaja Sari Alatalo kuvaa olevansa iloinen ja kiitollinen teatterin saavutuksista:

– Katsojien toiveita kuullen me toimme tänä syksynä ison musikaalin ohjelmistoon, ja yleisö on todella ollut siitä haltioissaan. Cabaret on saavuttanut katsojaodotukset, ja siitä saamamme palaute on ollut hienoa kuultavaa.  Syksyn ohjelmisto on muutenkin kokonaisuutena otettu hyvin vastaan. Kiertuenäytelmiä Korjaamoa ja Pikku prinssiä olemme esittäneet syksyn ajan täysille saleille sekä kotinäyttämöllä että kiertueella. Kuin ensimmäistä päivää -esitys on herättänyt erityisen paljon keskustelua sekä koskettanut ajankohtaisuudellaan.

Juhlavuonnaan Rovaniemen Teatteri on kiinnittänyt erityistä huomiota yhteiskuntavastuuseen. Teatteri on tuonut esitysten koekatsojiksi mm. Kansalaistalon asiakkaita, maahanmuuttajanaisia sekä kummikoulunsa oppilaita. Lisäksi teatteri on lähtenyt mukaan Kaikukortti-toimintaan.

– Syksyn aikana teatterimme lähti mukaan Kaikukortti-kokeiluun. Kaikukortin tavoitteena on parantaa taloudellisesti tiukassa tilanteessa olevien mahdollisuuksia osallistua kulttuuripalveluihin. Kokeilu on antanut varsin myönteisen kuvan ja on ollut ihana nähdä uusia kävijöitä teatterissa, Alatalo kertoo.

Kaikki syksyllä ensiesitetyt tuotannot jatkavat ohjelmistossa keväällä. Aiempien teosten lisäksi kevätkaudelle tuotetaan kaksi uutta ensi-iltaa: Tommi Kinnusen menestysromaaniin perustuva voimakas draama Neljäntienristeys sekä Siri Kolun Finlandia Junior -palkittuun romaaniin pohjautuva lastennäytelmä Me Rosvolat. Neljäntienristeys ensiesitetään 8.2. ja Me Rosvolat 18.4. Omien teosten lisäksi ohjelmistossa nähdään vierailuesityksinä Helsingin kaupunginteatterin nyt jo loppuunmyyty Kiviä taskussa sekä Ulla Tapanisen Lava-ammuntaa VI – Six Pack -komiikkaa.

Teatteri lomailee joulun ajan ja aloittaa esitykset jälleen 8.1. Pikku prinssin iltaesityksen myötä. Kevätohjelmistoa esitteleviä perinteisiä kevätkauden avajaisia vietetään 16.1. Alueteatterin kiertue puolestaan käynnistyy Posiolta 20.1.

Rovaniemen Teatterin katsotuimmaksi esitykseksi vuonna 2019 nousi suurmusikaali Cabaret. Kuva: Tatu Kantomaa

X