Kiviä taskussa

Suursuositun 20-vuotiaan teos nähdään joulukuussa Rovaniemellä!

Martti Suosalon ja Mika Nuojuan tähdittämä Kiviä taskussa on ilmiö suomalaisella teatterikentällä. Suomen pitkäikäisimmäksi teatteriesitykseksi tituleerattu kahden miehen esitys sai ensi-iltansa vuonna 2002 ja on siitä asti esittänyt loppuunmyydyille saleille. 

Tarina alkaa siitä, kun 35-vuotiaat luuserit Charlie (Suosalo) ja Jake (Nuojua) menevät avustajiksi Irlannin maaseudulla kuvattavaan amerikkalaiseen elokuvaan ja joutuvatkin tekemään aivan muuta kuin ennakkoon aavistavat. Kaksikko vaihtaa lennossa roolista toiseen näytellen viittätoista eri roolia ikään tai sukupuoleen katsomatta. 

Kiviä taskussa on traaginen, mutta samalla julmetun hauska. Suosalo ja Nuojua hyppäävät salamannopeasti roolista toiseen vaatteita vaihtamatta. Näyttelijät muuntuvat eri hahmoksi näyttelijäntyöllä: ilmeillä, äänellä, asennoilla, eleillä, olemuksella. Kun Martti Suosalo keimailee Hollywood-kaunottarena, katsoja ei näe yli 50-vuotiasta suomalaista miesnäyttelijää, vaan kauniin filmitähden…

Ohjaaja Pentti Kotkaniemi kuvaa näytelmän olevan tyypillistä näyttelijöiden teatteria: ”Siksi molempien herrojen pitää olla virtuooseja. Onneksi he ovat, ja se on ohjaajan lottovoitto.” 

TYÖRYHMÄ

Alkuperäisteos Stones in His Pockets: Marie Jones
Suomennos: Henri Kapulainen
Ohjaus: Pentti Kotkaniemi  
Koreografia: Tuovi Rantanen 
Lavastus ja puvut: Jyrki Seppä 
Äänisuunnittelu: Ari-Pekka Saarikko 
Valosuunnittelu: Teppo Saarinen
Rooleissa: Martti Suosalo ja Mika Nuojua

ESITYSPÄIVÄ

Tiistaina 30.12.2022 klo 18

ESITYSPAIKKA

Lappia-talo, suuri Tieva-näyttämö

ENSI-ILTA 

24.10.2002 Helsingin kaupunginteatteri

LIPUT

38 €

KESTO

2 t 30 min, sis. väliajan

ARVOSTELUT JA ARTIKKELIT

Helsingin Sanomat 16.11.2017, Laura Hallamaa

Kaksi näyttelijää, Mika Nuojua ja Martti Suosalo, tekevät kaikki näytelmän 15 roolia vaihtamalla hahmosta toiseen yleisön silmien edessä. Housuja nostamalla, hattua kääntämällä, puhetta ja olemusta muuttamalla. Mukana on myös muutama improvisaatio-osuus. Näistä aineksista koostuu esitys, joka on pyörinyt Suomen teattereissa pidempään kuin mikään muu.”

Lue koko artikkeli täältä

Image 31.5.2013, Ilkka Pernu

”Olimme Manun [Martti Suosalon] ja Nujun [Mika Nuojuan] kanssa jo pidemmän aikaan lukeneet erilaisia tekstejä, jotka voisi tehdä kahdella näyttelijällä. Luimme esimerkiksi Veijo Meren romaaneja sillä silmällä.”

Mistään ei tuntunut löytyvän tarpeeksi kiinnostavaa materiaalia. Kiviä taskussa -näytelmästä löytyi. Keväällä 2002 Kotkaniemi päätti tehdä näytelmän seuraavaksi syksyksi. Vielä piti saada uupuneet Manu ja Nuju suostuteltua mukaan. Muita näyttelijöitä hän ei edes harkinnut.”

Lue koko artikkeli täältä

YLE 31.12.2013, Maria Bonnor

”Keikkamatkoillakin asutaan yhdessä. Mutta mikä saa näyttelijät innostumaan samasta näytelmästä yhä uudestaan?
– Loppuunmyyty ja mukana elävä yleisö. Kun on päästy keikkailemaan ja katsomossa on yleisö, joka näkee tämän ensimmäistä kertaa. Maakunnista tuleva reaktio on antanut meille valtavan sykäyksen siihen, että on jaksettu veivata, kiittää Suosalo.”

Lue koko artikkeli täältä

Esityskuvat

Kuvat

Katso alta parhaita paloja esityksestä

OSTA LIPPU

  • PE 30.12.2022 18:00 *Sold Out*