Lappia-talo

Lappia-talo on ollut Rovaniemen Teatterin kotipesä jo vuodesta 1975 lähtien. Peruskorjattu Lappia-talo seisoo keskeisellä paikalla Rovaniemen keskustassa lähellä juna-asemaa ja kaupungin halkovaa nelostietä. Alvar Aallon suunnittelema kulttuurin keskus on koti myös Lapin musiikki- ja tanssiopistolle.

Poronsarvikaava ja Aalto-kortteli

Rovaniemen Teatteri sijoittuu upeaan Aalto-kortteliin Rovaniemen keskustassa. Aalto-kortteli käsittää Lappia-talon lisäksi Rovaniemen kaupunginkirjaston sekä kaupungintalon. Rovaniemellä tuolloin toimistoa pitänyt Alvar Aalto suunnitteli 1945-46 Rovaniemen kaupungin kuuluisan ”poronsarvikaavan” asemakaavaksi toisen maailmansodan jälleenrakennusvaiheessa. Asemakaavaa suunnitellessaan Aalto oli varannut kulttuuri- ja hallintokeskukselle paikan kaavasta, joten oli luonnollista että Aallolle annettiin keskukseen sijoittuvien rakennusten suunnittelu.

Kulttuuritalo valmistuu

Ensimmäisenä valmistui kirjasto vuonna 1965, jonka jälkeen rakennettiin Lappia-talo. Suuri rakennus valmistui kahdessa osassa, ensimmäinen vuonna 1972 ja Rovaniemen Teatterin pääty vuonna 1975. Lappia-talon käyttöönotto oli viiimeinen tilaisuus, jossa Alvar Aalto oli itse paikalla. Visionääri kuoli vuonna 1976. Hänen vaimonsa Elissa Aalto jatkoi miehensä työtä ja viimeinen Rovaniemen Aalto-korttelin rakennuksista, kaupungintalo, valmistui vuonna 1988.

Talo vailla vertaa

Lappia-talon arkkitehtuuri on vertaansa vailla. Rakennus on suunniteltu monipuoliseen kulttuuritoimijoiden käyttöön ja talossa on toiminut vuosien saatossa Rovaniemen Teatterin lisäksi Lapin alueradio sekä nykyisinkin Lappia-talossa majaansa pitävä Lapin musiikki- ja tanssiopisto. Lappia-talon erikoisuus on talon katto. Katon loivapiirteiset tunturimuodot näkyvät kauas. Aalto suunnitteli myös tunturikaarien reunaan metallisen reunuksen, jonka kaupungintalon vierestä paistava aamuaurinko saa hehkumaan. Kaaret on mahdollista valaista eri värein ja iltavalaistuksessaan talo onkin upea näky.


NÄYTTELYT

Lappia-talon aulassa on runsaasti näyttelytilaa ja esillä on useita sekä vaihtuvia että pysyviä näyttelykokonaisuuksia. Näyttelyihin voi tutustua vapaasti Lappia-talon aukioloaikoina. Ajankohtaiset aukioloajat löytyvät täältä.

Keväällä 2023 esillä olevat näyttelyt:

Aulan päätyseinää koristaa Lapin taiteilijaseuran vaihtuva näyttely. Lapin taiteilijaseuran taiteilijoiden teoksissa näkyvät Rovaniemen Teatterin esitysten teemat ja teokset vaihtuvat muutaman kuukauden välein. 2.1.-4.3. esillä on Mari Mularin kokonaisuus Aarteeni.

Mari Mulari (s. 1979) on Laukaasta kotoisin oleva, sittemmin rovaniemeläistynyt kuvataiteilija ja taiteen monitoimija. Hän opettaa kuvataidetta Rovaniemen kansalaisopistossa sekä säveltää musiikkia esittävän taiteen produktioihin ja omiin teoksiin. Mulari on Lapin taiteilijaseuran ja Piste Kollektiivin jäsen.

”Maalaan akryylillä kankaalle pääasiassa ihmisiä erilaisissa tilanteissa. Valon ja värin kautta pyrin tuomaan teoksiini ajan ja tilan kerroksia. Työskentelyotteeni on usein intuitiivinen ja valmiisiin teoksiin haluan jättää myös kokijalle tilaa omiin oivalluksiin. Lappia-talossa esillä olevia maalauksia tehdessäni olen pohtinut omistautumista sekä yksilön valtaa suhteessa itseen. Etenkin jälkimmäisessä teemassa voi nähdä yhtymäkohtia Rovaniemen teatterissa nähtävään Rosa Liksomin kirjaan perustuvaan näytelmään Everstinna”, Mulari kertoo.

Aulatiloista löytyy myös osa Lapin maakuntamuseon näyttelystä AJATONTA – Aallon arkkitehtuuria Rovaniemellä. Näyttelyssä voi tutustua tarkemmin Aalto-korttelin rakennusvaiheisiin sekä Aallon arkkitehtuurisiin valintoihin.

Ainutlaatuisia tilojamme voi vuokrata kokous- ja juhlakäyttöön ympäri vuoden. Lue lisää tilavuokrauksista täältä.