Näyttelijä Henrik Hammarberg lähestyy Kirkan roolia tunteitten kautta.

Tehdään yksi asia selväksi heti. Näyttelijä Henrik Hammarberg ei ole Irwinin poika.

Väärinkäsitys on yleinen ja ymmärrettäväkin, sillä Hammarberg on Irwinin lapsen täysnimikaima. Lisäksi internetin tietopaneeli väittää, että kyseessä on yksi ja sama henkilö.

Näyttelijä Henrik Hammarberg syntyi Raumalla vuonna 1984 kolmilapsiseen perheeseen. Koko perhe pitää musiikista, mutta vain Henrik on tehnyt uran esiintyvällä alalla.

Legendan suuret saappaat

Tänä syksynä Hammarberg muuttuu Rovaniemen Teatterin suurella Tieva-näyttämöllä suomalaisen rockin ja iskelmän legendaksi Kirka Babitziniksi musikaalissa KIRKA – Surun pyyhit silmistäni. Roolin vastaanottaminen ei ollut hänelle itsestäänselvyys.

”Rooliin ei ollut helppo suostua. Kirka oli Suomen ensimmäinen hevilaulaja. Itse en ollut juurikaan laulanut heviä ennen tätä, joten Kirkan saappaat tuntuivat aika isoilta minun mennä.”

Laulanut Hammarberg on kuitenkin aina. Lapsena hän lauloi Rauman poikakuorossa ja aikuisiällä hän on tehnyt musiikkia ottaen vaikutteita eri genreistä.

”Olen aika paljon kokeillut eri tyylejä, mutta juuri hevisoundi oli ennen tätä projektia minulle vieras.”

Työryhmästä arvokasta tukea

Kevään ja syksyn mittaan soundi on kuitenkin tullut omaksi. Tärkeitä syitä siihen ovat esityksen ohjaaja Katriina Honkanen, joka on muusikko itsekin sekä Rovaniemen Teatterin kapellimestari Minna Siitonen.

”On ihan olennaista, että ohjaaja ymmärtää musiikkia tällaisessa projektissa. Honkanen kuulee Kirkan fraseerauseroja ja sävyeroja ja pystyy ohjaamaan minua oikeaan suuntaan”, Hammarberg kiittelee.

”Siitoselta olen myös saanut tosi hyvää tukea. Meillä on ollut alusta lähtien luottamus ja hyvällä tavalla rento ilmapiiri. Se on ihanaa.”

Hammarberg kertoo kuunnelleensa harjoituskaudella paljon Kirkan musiikkia.

”Hän fraseeraa lauluaan monesti todella epäsuomalaisittain. Hänen laulustaan huomaa, että hän on kuunnellut paljon eri musiikkigenrejä, soulia, bluesia ja rockia.”

Iskelmää laulanut rokkari

Yksi Matti Laineen käsikirjoittaman KIRKA – Surun pyyhit silmistäni –musikaalin ristiriidoista vallitsee juuri eri musiikkityyleissä. Sydämeltään Kirka oli puhdasverinen rokkari. Hänen suurimmat hittinsä olivat kuitenkin täyttä iskelmää.

Tämä ristiriita valkeni Hammarbergillekin vasta, kun hän alkoi tutustua Kirkan uraan.

”Lapsuudessani Kirka tuntui olevan keski-ikäisten ihmisten iskelmämusiikkia. Muistan kappaleen Surun pyyhit silmistäni, lisäksi mieleen on jäänyt Mestarit Areenalla –kokoonpano, jossa Kirka oli mukana.”

Myöhemmin hänelle selvisi, että Kirka teki paljon muutakin. Vuodesta 1969 alkaneeseen ja aina kuolemaan vuonna 2007 jatkuneeseen levytysuraan mahtui monenlaista – esimerkiksi englanninkielinen hard rock –levy R.O.C.K. vuonna 1986.

Se sisältää hyvin erilaista musiikkia kuin kaksi vuotta myöhemmin julkaistu Kirkan suurin menestyslevy Surun pyyhit silmistäni, joka on edelleen yksi myydyimmistä suomalaisista musiikkialbumeista.

”Kirka itse halusi laulaa rokkia ja heviä, ja ehkä voisi sanoa, että hänet pakotettiin laulamaan iskelmää”, Hammarberg summaa.

Hän uskoo, että Kirkalla ei aikanaan ollut vaihtoehtoja toimia mitenkään muuten. Kaupallisuutta oli pakko ajatella.

”Jos Suomessa haluaa tienata leipänsä laulajana, pitää pystyä jakautumaan moneksi.”

KIRKA – Surun pyyhit silmistäni –musikaalissa kuullaan sekä rokkia että iskelmää, sillä esityksessä ovat mukana kaikki Kirkan suurimmat hitit sekä nippu huikeita rock-klassikoita.

Ikonia ei voi imitoida

”Jo lapsena minusta tuntui, että Kirka oli ollut olemassa aina. Hän oli niin ikoninen hahmo”, Hammarberg muistelee.

Ei siis ihme, että rooliin asettuminen jännittää muutenkin kuin musiikin osalta.

Kirkalla on edelleen vahva fanikunta, ja aikalaiset, jotka ovat soittaneet hänen kanssaan ovat edelleen aktiivisia. Lisäksi jokaisella suomalaisella tuntuu olevan Kirkasta muisto tai mielikuva aivan kuten Hammarbergillä itselläänkin.

”Onhan tämä aivan erilaista kuin mennä täysin fiktiivisen henkilön saappaisiin. Minua jännittää, hyväksytäänkö minun tulkintani Kirkasta.”

Täyteen imitaatioon hän ei edes pyri.

”Kirkassa on paljon erilaisia puolia. Hän oli ihminen siinä missä muutkin ja hänellä oli tunteet kuten muillakin. Mieluummin näyttelen hänet hänen elämänsä ja tunteittensa kautta kuin kopioimalla olemuksen täysin.”

HENRIK HAMMARBERG

Syntynyt Raumalla vuonna 1984

Asuu Helsingissä

Valmistunut Teatterikorkeakoulun näyttelijälinjalta vuonna 2012

Työskentelee freelancernäyttelijänä

Vierailee syksyllä 2023 Rovaniemen Teatterin KIRKA – Surun pyyhit silmistäni –musikaalissa Kirkan roolissa

KIRKA – SURUN PYYHIT SILMISTÄNI

Ensi-ilta perjantaina 22.9.2023 kello 19 Rovaniemen Teatterin Tieva-näyttämöllä.

Työryhmä:

Käsikirjoitus Matti Laine

Sovitus ja ohjaus Katriina Honkanen

Kapellimestari Minna Siitonen

Koreografia Marko Keränen

Lavastus- ja pukusuunnittelu Ia Ensterä

Valosuunnittelu Miksa Koponen

Äänisuunnittelu Pekka Mikkola

Naamioinnin suunnittelu Kaisa Mylläri

Rooleissa Henrik Hammarberg, Kirsi Kärnä, Markku Köngäs, Paula Miettinen, Juuso Nykänen, Siiri Partanen, Marko Syysmaa, Timo Vuento ja Taavi Vuokkovaara sekä Saana Heino, Samuel Heino. Iiris Kaihua, Kiia-Sofia Saarinen, Kreetta Sundqvist, Emma Yritys sekä Santasport Lapin Urheiluopiston tanssinopiskelijat Miili Korhonen, Ronja Ryökäs ja Verna Salo.

Varaa liput esityksiin tästä!