Rovaniemen Teatterin – Lapin alueteatterin syyskauden viimeinen ensi-ilta on suurella Tieva-näyttämöllä nähtävä amerikkalainen klassikkodraama Kauppamatkustajan kuolema. Viiltävän koskettavan esityksen on ohjannut näyttelijä-ohjaaja Ola Tuominen.

Arthur Millerin kiehtovassa klassikkodraamassa eletään 1950-luvun amerikkalaisen perheidyllin lopun alkua. Willy Loman on kaikkien aikojen myyntitykki – hän tietää sen itsekin ja hänen charminsa puree seurassa kuin seurassa. Menestyksen takaa perhe, joka tukee Willyä kaiken tavoin. Vaimo Linda rakastaa hellää aviomiestään ja pojat kunnioittavat isäänsä, joka on heidän sankarinsa. Lomanin perhe elää unelmaelämää ja se halutaan näyttää muille.

Mutta sitten tuleekin päivä, kun Willy Lomanin huolellisesti rakentama illuusio alkaa rakoilla. Unelmien ja valheiden takaa alkaa paljastua vääjäämätön totuus, joka näyttäytyy elämän kestäneeltä petokselta.

”Kun unelmat ja todellisuus eivät kohtaa, elämästä tulee mielikuvituksen värittämä sepite. Valheella pumpattu pelastusrengas totuuden korvaajana selviytymistaistelussa”, kuvailee esityksen ohjaaja Ola Tuominen. 

Tarinassa menneisyys paljastuu pala palalta ja sekoittaa Lomanin perheen nykyhetken niin, ettei mikään ole enää entisellään. Tämä on tarina unelmista ja niiden romahtamisesta, perheestä ja työstä, isistä ja pojista sekä rakkauden ja valheen kamppailusta. Arthur Millerin kirjoittama alkuperäisteos Death Of a Salesman sai ensi-iltansa New Yorkin Broadwaylla helmikuussa 1949, ja esitys on ollut kansainvälinen menestys ensi-illastaan lähtien.

”Olen valtavan innoissani, että voimme tarjota vahvan draaman ystäville oman versiomme näin hienosti kirjoitetusta näytelmästä. Kauppamatkustajan kuolemaa on esitetty Suomessakin lukuisia kertoja, enkä ihmettele yhtään. Vaikka teoksen maailma sijoittuu 1950-luvulle, on teoksen tapahtumat ja koko Lomanin perheen kohtalo samaistuttavia esitysajankohdasta riippumatta. Klassikoille on aina oma erityinen paikkansa teatterimme ohjelmistossa”, kertoo Rovaniemen Teatterin taiteellinen johtaja Miika Muranen, joka myös näyttelee päähenkilön nuorta pomoa esityksessä.

Klassikkodraaman lavastuksen on suunnitellut Oskari Löytönen, jonka töitä on nähty mm. Porin Teatterissa sekä Tampereen Komediateatterissa. Pukusuunnittelusta vastaa Jaana Isokangas, jonka edellinen työ Rovaniemen Teatterissa oli karaokeshow Kuumia aaltoja. Lomanin perheen rooleissa nähdään Willynä Markku Köngäs, Linda-vaimona Paula Miettinen ja poikina Timo Vuento sekä Juuso Nykänen. Mukana on myös ensimmäistä kertaa Rovaniemellä vieraileva näyttelijä Teemu Koskinen, joka on esiintynyt mm. Kotkan kaupunginteatterissa sekä Tampereen Työväen Teatterissa.

Lue lisää esityksestä ja osta liput täältä


Juuso Nykänen, Paula Miettinen ja Timo Vuento