Rovaniemen Teatterin – Lapin alueteatterin syyskauden ensimmäinen ensi-ilta nähdään lauantaina 24. syyskuuta, kun vinttinäyttämö Kerolle nousee Rosa Liksomin palkittuun kirjaan perustuva Everstinna. Esityksen on dramatisoinut kirjan perusteella Outi Rossi. Ohjaaja on vieraileva Maiju Sallas ja lavastus- ja pukusuunnittelusta vastaa niin ikään vieraileva Annukka Pykäläinen.

Everstinna on vimmainen muotokuva levottomasta seikkailijasta, periksi antamattomasta tienraivaajasta ja suuruuden sekoittamasta tarinankertojasta. Taiteellisesti lahjakas ja herkkä nuori nainen innostuu lottien leirillä suojeluskuntatoiminnasta ja pian häntä kutsuu myös Lapuan liike. Varoituksista huolimatta hän ajautuu suhteeseen itseään paljon vanhemman, sodissa traumatisoituneen ja raakalaismaisen Everstin kanssa. Lapin karun kauniit maisemat kehystävät väkevää tarinaa, jossa kovia kokenut nainen löytää lopulta rauhan ja luovuuden korven keskeltä.

”Nykyinen Rovaniemen kaupunki sai alkunsa Suomen ja Natsi-Saksan pitkän yhteistyön traumaattisesta lopusta. Siksi se on juuri oikea paikka Everstinnan näyttämölle saattamiselle. Suomi on myös parhaillaan hakemassa toisen sotilasliittouman jäsenyyttä ja kaiken tämän vuoksi Everstinnan maailma tuntuu valitettavan ajankohtaiselta juuri nyt. Onneksi Everstinna on selvitymistarina”, kertoo ohjaaja Maiju Sallas ja jatkaa: ”Vaikka Everstinnan tarina monilta osin perustuu tositapahtumiin, emme yritä tehdä näköiskuvia kertomuksen esikuvina olleista todellisista henkilöistä emmekä tapahtumista, vaan haluamme kertoa tarinan Liksomin romaanille ominaisella karnevalistisella tyylillä”.

Rosa Liksomin menestyskirja ilmestyi vuonna 2017. Kirja saavutti suuren suosion rankoista teemoistaan huolimatta. Everstinna on pieni tarina isoista asioista, joka laajenee kuvaksi kansallismielisestä uhosta, fasismin noususta sekä Suomen tilanteesta Neuvostoliiton ja Saksan välissä toisen maailmansodan aikana. Se on värikäs ja hurja kertomus täysillä eletystä elämästä, vahvan naisen selviytymisestä ja vallantavoittelusta. Rosa Liksomin romaanin esikuvana on ollut Ylitorniolta lähtöisin oleva opettaja ja kirjailija Annikki Kariniemi sekä erityisesti hänen liittonsa eversti Oiva Willamon kanssa.

”Everstinnasta on nähty teattereissa erilaisia tulkintoja aiemminkin. Olen erityisen iloinen, että Rovaniemen Teatteri sai mahdollisuuden tehdä oman dramatisointinsa väkevän romaanin pohjalta. Meidän tehtävänämme on tarjota myös paikallisaiheisia esityksiä Lapin alueteatterin ohjelmistossa ja mikä teos sopisikaan paremmin tähän kuin Rosa Liksomin teoksen pohjalta hienon työryhmän valmistama, vaikuttava Everstinna”, iloitsee taiteellinen johtaja Miika Muranen.

Everstinnana nähdään Rovaniemen Teatterin Kylli Köngäs ja everstinä Markku Lukka. Lappia-talon vinttinäyttämö Keron lisäksi teos lähtee Lapin kiertueelle. Esitys nähdään Lapin kunnissa syksyn 2022 ja kevään 2023 aikana.

Osta lippusi valmiiksi!
Lappia-talon esitykset löytyvät täältä
Kiertueliput täältä