”Olen päättänyt tehdä Eevasta ehdottoman positiivisen henkilön”

Rovaniemen Teatterin syksyn 2023 toinen ensi-ilta Entäs nyt, Eeva? on näyttelijä Outi Nevanlinnan (65) jäähyväistyö arktisella päänäyttämöllä.

Tarinan päähenkilö on uransa kukkakauppiaana tehnyt Eeva, jonka eläkkeellelähtöjuhlat ovat juuri loppuneet. Sitä sulatellessaan monologin Eeva käy läpi koko elämäänsä – joka ei todellakaan ole ollut pelkkää ruusuilla tanssimista.

Ei luopumisen tuskaa

Monologin teemat liippaavat läheltä Nevanlinnan omaa elämänvaihetta, vaikka roolihahmonsa kaikkiin tuntemuksiin hän ei samaistu.

Siinä missä tarinan Eeva kokee luopumisen tuskaa, Rovaniemen Teatterin näyttelijäkaartiin vuonna 1985 liittynyt Nevanlinna odottaa eläkepäiviään ilolla.

”Eromme on siinä, että Eeva on potkaistu pois töistä vasten tahtoaan. Kukkakauppa on myyty isommalle omistajalle, ja eläkeikäinen Eeva on ollut helppo säästökohde. Siksi eläkkeelle lähtö tuntuu Eevasta nöyryytykseltä ja tappiolta”, Nevanlinna analysoi.

”Minä sen sijaan olen saanut itse päättää, milloin jään eläkkeelle.”

Nevanlinnan eläkeikä tuli täyteen keväällä 2022, mutta hänellä olisi ollut edelleen mahdollisuus jatkaa työtä. Omasta mielestä oikea aika tuli kuitenkin nyt.

”Haluan jäädä pois töistä, kun alla on mieluisia rooleja ja työ on tuntunut hyvältä. Lisäksi olen edelleen hyvässä työkunnossa ja terve. En halua paahtaa loppuun saakka ja olla sitten eläkkeellä niin raihnainen, etten enää jaksaisi nauttia elämästä”, Nevanlinna kertoo.

Ehdottoman positiivinen henkilö

Vaikka tarinan päähenkilö käy läpi muutoskriisiä ja samalla esimerkiksi mönkään menneitä parisuhteita, Nevanlinna näkee tämän silti positiivisena hahmona.

”Eeva purkaa elämäntuskaansa, mutta hän on selvästi selvittänyt huonot kokemuksensa ja puhuu niistä aika kevyesti. Hän muistaa, miltä ne tuntuivat, mutta on päässyt niistä yli, eivätkä ne enää käy tunteisiin.”

Tähän puoleen Nevanlinna pystyy samaistumaan.

Nevanlinna nauttiikin päähenkilön tavasta katsoa elämän vastoinkäymisiä huumorin keinoin.

”Hän on peruspositiivinen, sarkastinen ja humoristinen tyyppi. Hän voi heittää vakavalla naamalla, että elämä ei ole mennyt hyvin, mutta monta kertaa se on ollut kääntymäisillään parempaan päin”, Nevanlinna nauraa.

Yhteistä Nevanlinnalle ja kertomuksen Eevalle on myös kuolemanpelko.

”Eevalla se on selkeästi, ja minullakin se on. En pelkää vanhenemista, mutta pelkään ajatusta, että kuolen.”

Nevanlinnan mukaan oman kuolevaisuutensa alkaa tiedostaa paremmin, kun tulee tietyn ikäiseksi.

”Se on vähän ahdistava asia.”

Tyttöjen juttu

Entäs nyt, Eeva? –monologin on käsikirjoittanut näyttelijä Eeva Litmanen.  Esityskonseptista vastaa ohjaaja Miika Muranen. Sovitus on Nevanlinnan ja Murasen yhteistyö. Tänä syksynä esitystä on hiottu valmiiksi Rovaniemen Teatterin taiteellisen johtajan Riku Innamaan kanssa.

Ensi-iltansa monologi saa kellariteatteri Saivolla perjantaina 15. syyskuuta.

Nevanlinna kehuu kollegansa Litmasen tekstiä. Esityksestä on tulossa iloinen hyvän mielen juttu.

”Se antaa positiivista energiaa katsojille. Kellariteatteri Saivo on rento ympäristö, jossa esitystä voi katsoa olut- tai viinilasin kanssa.”

Nevanlinnan mukaan Entäs nyt, Eeva? on ehdottomasti tyttöjen juttu. Esitys pursuaa naisen elämän käännekohtia, jotka ovat hyvin tunnistettavia monen ikäisille naisille.

”Mutta kyllä miehetkin saavat siitä jotain – jos eivät muuta, niin ainakin arvokasta oppia siitä, miten naiset kokevat asioita”, Nevanlinna väläyttää.

Entäs nyt, Outi?

Tarinan Eeva ei tiedä, miten hän aikansa jatkossa kuluttaa, kun päivät floristina jäävät taakse.

Nevanlinnalla vastaavaa ongelmaa ei ole.

Eläkkeelle lähtö tapahtuu pehmeällä laskulla, sillä monologin lisäksi hän jatkaa freelancerpohjalta näyttelijänä Rovaniemen Teatterin esityksessä Kotiopettajattaren tarina.

Nevanlinna kuitenkin odottaa myös päiviä, jolloin teatterin ovi ei enää aukea kuutena päivänä viikossa.

”Luulen, että ensi alkuun nautin suuresti siitä, että voin vain olla tekemättä yhtään mitään, sillä minusta on lapsesta saakka tuntunut siltä, ettei aika riitä mihinkään.”

Nevanlinna aikookin nauttia vapaudesta tulla, mennä ja olla sitten, kun näyttelijäntyön edellyttämä tiukka aikataulutus loppuu.

Suunnitelmissa on matkailua, mökkeilyä ja kirjoittamista. Vuoden kuluttua Nevanlinnaa odottaa taiteilijaresidenssi Espanjassa. Siellä on tarkoitus kirjoittaa työn alla olevaa tietokirjaa näyttelijäntyöstä.

”En usko, että minulle tulee identiteettikriisiä, vaikka en olisikaan enää näyttämöllä.”

Outi Nevanlinna

Ammatti: Näyttelijä
Ikä:
65
Ajankohtaista nyt: Entäs nyt, Eeva? –monologinäytelmän ensi-ilta Rovaniemen Teatterin Saivolla 15.9.
Kolme rakkainta roolia Rovaniemen Teatterissa:
1. Naisen yhdestoista käsky (Shirley Valentine)
2. Suurenmoista (Florence Foster Jenkins)
3. Nunnien ja konnien abbedissa
Parasta teatterin tekemisessä:
”Se kun tekee näyttämöllä mieluista roolia ja tajuaa, että nyt se sujuu. Siinä flow’ssa vain lentää näyttämöllä. Se on sataprosenttinen onnen hetki, äärimmäistä nautintoa. Siinä tilassa on yhtä aikaa täysin tietoinen siitä, mitä tapahtuu, mutta samaan aikaan kaikki sujuu kuin itsestään hengityksen mukana.”