Klassinen asetelma: Yksi tarvitsee rahaa. Toisella on valta päättää, antaako hän sitä. Rovaniemen Teatterin lokakuun lopun ensi-ilta Otto vai pano? käynnistyy erittäin samaistuttavasta lähtökohdasta.

”Tarinan perusasetelma on suurelle yleisölle hyvin tunnistettava, ja se on yksi menestysnäytelmän vaateista, kertoo esityksen ohjaajana vieraileva Tampereen Komediateatterin johtaja Panu Raipia.

Menestysnäytelmästä todella on kyse. Katalonialaisen Jordi Galceranin käsikirjoittamaa komediaa on esitetty ympäri maailman, ja Galceran pokkasi tekstistään parhaan näytelmäkirjailijan Ceres-palkinnon vuonna 2014.

Raipian mukaan tarinan roolihenkilöt joutuvat tarinan kuluessa äärimmäisiin tilanteisiin ja he myös haastavat toisiaan varsin oivallisesti.

Otto vai pano? on älykkään huumorin ja ajattelevien ihmisten komedia. Siinä on paljon käänteitä, jotka haastavat paitsi roolihahmot, myös yleisön”, Raipia summaa.

Pohjimmiltaan kyse on vallasta – siitä miten se otetaan ja miten se pidetään itsellä. Raipialla on siihen resepti.

”Vallankäytössä kaikki perustuu totuuteen ja hyvään argumentaatioon sekä kaksintaisteluasetelmassa kykyyn lukea tilannetta.”

Raha ja valta ovat aiheita, joiden kanssa ihmiset ovat tekemisissä maasta ja aikakaudesta riippumatta. Raipian mukaan esitys saattaa antaa jopa vinkkejä katsojan henkilökohtaisiin lainaneuvotteluihin.

”Kaikkien, joilla on joskus ollut pankkilainaa, ja jokaisen, joka harkitsee sellaisen ottamista, pitää tulla katsomaan tämä.”

Könkään ja Vuennon näkemykset mukana tarinassa

Otto vai pano? –esityksen rooleissa nähdään Rovaniemen Teatterin Markku Köngäs ja Timo Vuento. Köngäs esittää pankinjohtajaa, jonka luokse Vuennon esittämä hahmo tulee hakemaan lainaa.

Raipian mukaan ei ole samantekevää, millaiset näyttelijät tämän näytelmän rooleihin valitaan.

”Komediallinen tapa ajatella elämää auttaa tässä näytelmässä pääsemään näiden muhevien roolihenkilöiden pään sisään.”

Köngäs ja Vuento herättävät hahmot eloon juuri oikealla tavalla.

Timo Vuento (vas.) ja Markku Köngäs herättävät Otto vai pano? -esityksen roolihahmot henkiin.

”Kun näyttelijä tekee roolia, siinä on aina jotain hänestä itsestään. Se tuo rooliin uskottavuutta ja inhimillisyyttä, ja sen yleisö ostaa. Harjoituksissa olen koettanut tutustua heidän tapaansa tehdä ammattiaan ja löytää sieltä rakennusaineita näille rooleille.”

Esitystä on valmisteltu tosissaan, ja harjoituksissa on ollut hauskaa.

”Olemme nauraneet paljon. Olemme myös olleet rohkeita ja tehneet monenlaisia kokeiluita ja lopulta aika kollektiivisestikin valinneet, millaisiin ratkaisuihin päädymme. Markku ja Timo ovat molemmat kokeneita näyttelijöitä ja tuovat näkemyksiään rohkeasti esiin. Se on ollut minulle ohjaajana kuin karkkia: olen päässyt valitsemaan hyvistä ehdotuksista ne, jotka sopivat esitykseen minun mielestäni parhaiten”, Raipia kehuu.

”Teatteri on elämäntapa”

54-vuotias Raipia on teatteriperheen kasvatti, sillä hänen edesmenneet vanhempansakin olivat teatterintekijöitä.

Isä Esko Raipia oli näyttelijä ja perustamansa Tampereen Komediateatterin johtaja. Äiti Maija-Leena Raipia oli koreografi ja tanssitaiteilija, Tampereen Komediateatterin voimahahmoja hänkin.

”Tämä ala on tullut minulle verenperintönä ja se on ollut sekä siunaus että kirous”, Raipia kertoo ja toteaa, että jo lapsuudenperheessä teatteri oli elämäntapa eikä työ.

”Kaikki perhetuttavamme olivat teatterilaisia. Se tarkoitti, että vapaata vietettiin silloin kun oikeat ihmiset tekivät töitä ja päinvastoin”, Raipia kertoo ja nauraa, ettei hänellä ole koskaan ollut kokemusta tyypillisistä työ- tai vapaa-ajoista.

Monilahjakkuus Raipia laajentaa valkokankaalle

Panu Raipia on johtanut Tampereen Komediateatteria vuodesta 1998. Sen lisäksi hän toimii ohjaajana, näyttelijänä ja näytelmäkirjailijana.

Ohjaaja Panu Raipia. Kuva: Harri Hinkka.

Tuorein aluevaltaus on astuminen elokuvaohjaajan saappaisiin. Raipian esikoisohjaus valkokankaalla, Kyllä isä osaa –tv-sarjan pohjalle tehty samanniminen uusi kotimainen komedia, saa ensi-iltansa ensi vuonna.

Näyttelijänä Raipia on tuttu kasvo monista televisiosarjoista, esimerkiksi tuoreesta sarjasta Kansan vihollinen. Hän on mukana myös loppuvuodesta ensi-iltansa saavassa Lahti 2001 –sarjassa, jossa hän näyttelee Suomen Hiihtoliiton entistä päävalmentajaa ja maastohiihdon lajipäällikköä Pekka Vähäsöyrinkiä.

”Näyttelijänä olen viime vuosina keskittynyt vain kameratöihin, sillä se antaa minulla enemmän aikaa tehdä varsinaista teatterityötä”, Raipia kertoo.

Aikaa todella tarvitaan, sillä Komediateatterin ohella Raipia ohjaa säännöllisesti tuotantoja eri teattereissa ympäri Suomen. Esimerkkejä miehen tuoreista töistä ovat Seinäjoen kaupunginteatterin Patruunatehdas, joka kertoo Lapuan patruunatehtaan räjähdyksestä vuonna 1976 sekä Tampere-talon suurmusikaalit The Sound of Music sekä Annie.

Johtotehtävien ohessa Raipia on säännöllisesti kädet savessa myös Komediateatterilla, siitä yhtenä esimerkkinä parin vuoden takainen ohjaustyö teatterin 30-vuotisjuhlanäytelmälle ja kantaesitykselle Levätkää rauhassa, komisario Palmu.

Kysymys kuuluukin, miten Raipia ehtii tämän kaiken.

”Sen ehtii, kun vaan tekee. Olen aina tehnyt paljon töitä.”

Rovaniemen Teatterilla Raipian työn jäljestä pääsee nauttimaan 26.10. alkaen.

OTTO VAI PANO?

Ensi-ilta Rovaniemen Teatterin kellariteatteri Saivossa 26.10. kello 18.
Käsikirjoitus Jordi Galceran
Suomennos Sanna Niemeläinen
Ohjaus ja lavastussuunnittelu Panu Raipia, vierailija
Pukusuunnittelu ja naamioinnin suunnittelu Jaana Isokangas, vierailija
Valosuunnittelu Tatu Ollikainen
Äänisuunnittelu Pekka Mikkola
Rooleissa Markku Köngäs ja Timo Vuento