Nuori Näyttämö -konseptin neljännen kierroksen (2022–24) nuorten ryhmät on valittu: mukana on 27 nuorten ryhmää, 16 eri paikkakunnalta. Nuori Näyttämö tulee tavoittamaan koko maassa lähes 500 nuorta teatterinharrastajaa ja yli 10 000 nuorta katsojaa.

Lapin alueelta valitut ryhmät ja ryhmien esitykset ovat:
Kittilän Nuorisoteatteri, esitys Kirsikkapommi
Kohti taiteellista prosessia 3B/ Oulun taidekoulu, esitys Kirsikkapommi
Napapiirin peruskoulun draamaryhmä, esitys Meistä, kärpäsistä
Teatteri Koomaa, esitys Meistä, kärpäsistä
Teatteri Peace and Loud/Kohti taiteellista prosessia, esitys Kakkua jaettavaksi

Neljä uutta nuortennäytelmää

Kaikki hankkeeseen valitut ryhmät esittävät yhden uusista näytelmäteksteistä.

Hanketta varten on valmistunut kolme uutta kotimaista nuortennäytelmää ja yksi käännösteksti. Nuori Näyttämö 2022–24-näytelmätekstit ovat inspiroivan omaäänisiä ja antavat monipuolisen kuvan siitä, mitä kaikkea näytelmä voi tässä hetkessä olla.

Nuoren Näyttämön dramaturgi Kati Kaartinen kirjoittaa löytäneensä näytelmistä yllättävänkin paljon yhteisiä teemoja. Jokaisen tekstin kohdalla hän huomasi pohtivansa erityisesti empatian ja valinnan käsitteitä. Näytelmissä käsitellään, ja koetaan, empatiaa mutta ei vain toista ihmistä vaan myös toislajisia kohtaan ja yhteistä planeettaamme kohtaan. Tämän lisäksi myötätuntoinen katse käännetään myös itseen. Tekstit nostavat esiin myös kysymyksen valintojen merkityksestä elämässä.

Nuoret ammattiteattereiden näyttämöille ja katsomoihin

Nuori Näyttämö -konseptin neljännen kierroksen 2022–2024 käytännön toteutuksesta vastaa Työväen Näyttämöiden liitto tukenaan teattereiden yleisötyöntekijät ja taiteilijat. Nuortenryhmien ohjaajille järjestetään lisäksi koulutus.

Nuori Näyttämö -hankkeessa nuoret saavat vahvaa tukea teatteriharrastukselle pääsemällä työskentelemään uusien, korkeatasoisten tekstien parissa ja ammattiteattereiden kanssa yhteistyössä ilman taitotasojen mittausta. Samalla nuoria innostetaan teatterin pariin sekä tekijöinä että kokijoina.

Konsepti on valtakunnallinen. Tällä kierroksella ovat mukana Suomen Kansallisteatteri, Helsingin kaupunginteatteri, Rovaniemen Teatteri, Tampereen Teatteri, Seinäjoen kaupunginteatteri ja Lappeen-rannan kaupunginteatteri.

Mukana olevat teatterit tekevät merkittävää työtä tarjotessaan nuortenryhmille teatteriammattilaisten tukea ja järjestäessään kukin oman alueensa nuorille yhteisen teatterifestivaalin ja antavat näille mahdollisuuden päästä esiintymään ammattiteattereiden tarjoamissa olosuhteissa.

Nuori Näyttämö -paikallisfestivaalit järjestetään keväällä 2024:

Lappeenrannan kaupunginteatterissa 20.4., Helsingissä Kansallisteatterin Pienellä näyttämöllä ja Helsingin kaupunginteatterin Studio Pasilassa 25.–27.4., Rovaniemen Teatterissa 3.–4.5.2024, Tampereen Teatterissa 13.–14.5. ja Seinäjoen kaupunginteatterissa 18.5.–19.5.2024.

Nuori Näyttämö -loppukatselmus, jonne kootaan eri puolilta maata esityksiä eri näytelmistä, järjestetään 16.–18.8.2024 Suomen Kansallisteatterin Pienellä näyttämöllä.

Lisätietoja hankkeesta löytyy täältä

Katso myös Jesse Goes Rovaniemen Teatteri -esittelyvideo