Rovaniemen Teatterin syksyn 2023 lasten esitys Mimmi Lehmä ja Varis tuo Kero-näyttämölle Jujja (s. 1944) ja Tomas (1940-1996) Wieslanderin luomat rakastetut klassikkohahmot.

Ohjaaja Kiia Laineelle (35) kyseessä on ensimmäinen lastennäytelmän ohjaus.

Siinä missä aikuisyleisö istuu kohteliaasti penkeissään, vaikka esitys ei kiinnostaisikaan, lapsiyleisö on armottomampi. Juuri siksi lapsiyleisöä ei saa aliarvioida, Laine toteaa.

”Olen pyrkinyt ohjaamaan niin, että se mikä liikuttaa tai naurattaa minua, tehoaa kaiken ikäisiin. Lapset toki saattavat nauraa eri asioille kuin aikuiset, mutta olen ohjannut teosta yhtä suurella intohimolla.”

Laine sanoo, että lastenteatteri avaa jopa isommat mahdollisuudet olla hyvällä tavalla yksinkertainen.

”Havainnot voivat olla yksinkertaisia mutta universaaleja. Lasten maailmassa saamme olla samaan aikaan tosi pienten ja isojen asioiden äärellä. Keinumiseen voi sisältyä kaikki.”

Ei tarvitse olla samanlaisia tullakseen toimeen

Mimmi Lehmä ja Varis perustuu Jujja ja Tomas Wieslanderin luomiin ja myöhemmin Sven Nordqvistin kuvittamiin hahmoihin. Ihan aluksi 1990-luvun alussa ne seikkailivat Ruotsin radion lastenohjelmissa ja sittemmin lukuisissa lastenkirjoissa ja animaatioelokuvissa.

Rovaniemen Teatterissa Mimmi Lehmänä seikkailee Karoliina Surma-aho ja Variksena raakkuu Kari Koivukangas.

”Näyttelijät ovat molemmat erittäin taitavia ammattilaisia ja hyvin erilaisia keskenään. Siksi he tasapainottavat toisiaan täydellisesti. Se on ihanaa, koska siitä tässä näytelmässäkin on kyse”, Laine kehuu.

Mimmi Lehmän ja Variksen perusviesti ystävyydestä on, että meidän ei tarvitse olla samanlaisia tullaksemme toimeen.

”Tarinassa tätä asiaa käydään läpi hienovaraisella tavalla. Se ei yhtään tuputa mielipiteitä siitä, mikä on oikein tai väärin tai että kuka on paha tai hyvä. Se yksinkertaisesti näyttää meille, että eri tyypit suhtautuvat eri tavalla uusien asioiden kokeiluun.”

Erityiskiitokset kirjailijalta

Esityksen lavastus- ja pukusuunnittelusta vastaa Helka Saariniemi. Ennakkopalautteesta päätellen kyseessä on täysosuma.

”Puvut ja lavasteet piti hyväksyttää kirjailija Jujja Wieslanderilla, ja saimme häneltä erityiskiitokset”, Laine hehkuttaa.

Näyttämöllä nähdään värikäs mielikuvitusmaailma, joka mahdollistaa niin keinumisen, pyörällä ajon kuin balettitanssinkin.

”Olen siihen tosi tyytyväinen. Se on oikea satumaailma.”

Siihen satumaailmaan on mahdollista kotiutua, olipa ikää 5, 50 tai 85 vuotta.

Laine uskoo, että hahmojen ylisukupolvinen viehätys perustuu samaistumisen mahdollisuuteen. Meissä jokaisessa on sekä mimmilehmäpuoli että varispuoli.

”Varis edustaa sitä ääntä meissä, joka pyrkii ennakoimaan, minimoimaan uhat, näyttämään hyvältä muiden silmissä, välttämään häpeää ja säilyttämään kasvonsa. Mimmi Lehmä puolestaan edustaa uteliaisuutta ja heittäytymiskykyä, eikä se ole niin riippuvainen muiden mielipiteistä vaan noudattaa rohkeammin omia impulssejaan.”

Ohjaaja Kiia Laine

Laineen mielestä on kiinnostavaa, että ihminen tarvitsee kumpaakin puolta.

”Jos aina vain heittäytyy impulssiensa vietäväksi, ei selviydy tässä maailmassa. Mutta jos vain varautuu uhkiin eikä uskalla kokeilla mitään, jotakin tärkeää jää kokematta ja elämänsisältö jää kapeaksi.”

Tarina itsensä hyväksymisestä

Ennen kaikkea Mimmi Lehmä ja Varis kertoo itsensä hyväksymisestä. Kun uskaltaa kokeilla uusia itseä kiinnostavia asioita, pelko ja ujous hälvenevät. Tilalle tulee jakamisen iloa ja rohkeutta.

Laine muistuttaa, että kaikille on tärkeää nähdä itsensä hienona ja kauniina. Mimmi Lehmältä se tulee luonnostaan, ja Varis oppii sitä ystävältään.

”Kaikki aikuiset, joiden kanssa olen keskustellut tästä esityksestä, kertovat samaistuvansa enemmän Varikseen. Lapset taas ovat luonnostaan Mimmi Lehmiä. He tykkäävät itsestään varauksetta.”

Kysymys kuuluukin, mihin meistä aikuisista katoaa se pikkulapsi, joka uskoo pystyvänsä mihin tahansa.

Vastaus voi löytyä Rovaniemen Teatterin Kero-näyttämöltä tai Rovaniemen Teatterin maakuntakiertueelta syksyn ja talven aikana.

Lue lisää esityksestä