Rovaniemen Teatterin – Lapin Alueteatterin näytäntövuoden 2021–2022 katsojaluku nousi 21 826 katsojaan. Katsotuimmaksi esitykseksi nousi karaokeshow Kuumia aaltoja, joka keräsi 35 esitykseen yhteensä 4 065 katsojaa. Näytäntövuonna esitettiin yhteensä 226 näytöstä. Omia tuotantoja oli yhteensä 10, joiden lisäksi mukana oli kahdeksan vierailuesitystä.

Rovaniemen Teatterin näytäntövuotta 2021-2022 värittivät vaihtuvat koronarajoitukset. Syyskausi käynnistyi viidenkymmenen prosentin yleisörajoituksilla ja kauden edetessä rajoituksia muutettiin moneen otteeseen. Lopulta joulukuussa saatiin valtakunnallinen koronapassi käyttöön, jonka avulla voitiin luopua yleisörajoituksista. Kokoontumisrajoitukset tiukkenivat jälleen 29.12. koskemaan yli 20 henkilön kokoontumisia ja koronapassi jäädytettiin valtioneuvoston asetuksella. Teatteri perui esitykset 31.12.2021 – 13.2.2022. Esityskalenterissa oli näytäntövuoden alkaessa 350 esitystä, josta jouduttiin perumaan 124 esitystä.

”Näytäntövuosi sujui varsin kohtuullisesti vaikka kokoontumisrajoitukset ja sairastapaukset aiheuttivat runsaasti perumisia. Reilu kolmasosa esityksistä jäi pois. Erityisen iloisia olemme Lapin kiertueesta, jonne pääsimme vihdoin koronan jälkeen. Myös taidetestaajien runsas määrä ja heidän antama hyvä palaute lämmittävät mieltä. Tänä kautena yli 1700 Lapin kahdeksasluokkalaista näki Hirvimetsä –esityksen”, teatterin toiminnanjohtaja Sari Alatalo summaa.

Näytäntövuosi käynnistyi 11.9.2021 Anu P. – tarina Posion suuresta naisesta -tuotannolla, jota esitettiin syksyllä suurella Tieva-näyttämöllä. Anu Pentikistä kertovan esityksen näki yhteensä 3 274 katsojaa. Vinttinäyttämö Keron otti haltuun 25.9. lastennäytelmä Maukka, Väykkä ja Karhu Murhinen, joka saavutti 1648 katsojaa. Karaokeshow Kuumia aaltoja saatiin ensi-iltaan kellariteatteri Saivolle niin ikään 25.9. Syyskauden neljäs ja viimeinen ensiesitys nähtiin 16.10. vinttinäyttämö Kerolla Elli Salon tragikomedia Hirvimetsän myötä.

Syyskaudella vierailuesityksinä nähtiin Petri Kumelan ja Vesa Vierikon tulkitsema esitys Harmo ja minä, improvisaatioesitys Minttu sekä Ville sekä Teatterikorkeakoulun teos Karpolla on asiaa. Koronan vuoksi jo muutamaan kertaan siirretyt esitykset Kiviä taskussaPate Mustajärvi: Tämä(kin) tarina on tosi sekä KOM-teatterin Valehtelijan peruukki saivat uudet esitysajat vuodelta 2022.

Kaikki syksyllä ensi-iltansa saaneet tuotannot jatkoivat ohjelmistossa kevätkaudella. Niiden lisäksi mukaan saatiin Kalle Päätalon kirjoihin perustuva veijaritarina Vikke Nilo – ihminen!, jonka ohjasi Miisa LindénVikke Nilo –esityksen ensi-ilta nähtiin koronarajoitusten vuoksi vasta 25.3. Suosittu Vikke Nilo keräsi lyhyellä esityskaudellaankin 2 809 katsojaa. Toinen kevätkauden ensi-illoista oli kantaesitys Supermarsu ja Muovilandian mysteeri, jonka näki 1 808 katsojaa. Kevätkauden vierailuesityksiä olivat Kiviä taskussaValehtelijan peruukki sekä Midnight Sun Burlesquen Feathers ’n Pearls –show.

Koronatilanteen helpottaessa keväällä 2022 teatterin esitykset Hirvimetsä ja Maukka, Väykkä ja Karhu Murhinen kiersivät Lapin maakunnassa alueteatterin esityksinä. Näytäntövuoden esityksistä yhteensä 20 oli kiertuenäytöksiä, ja ne saavuttivat 1621 katsojaa. Teatteri teki näytäntövuoden aikana myös kahdeksan palvelukotivierailua Reissuteatteri-tilausesityksellä, joka sai yhteensä 106 katsojaa. Lisäksi teatteri järjesti runsaasti yleisötyön tilaisuuksia, kuten työpajoja, koulutuksia, kursseja ja kulissikierroksia. Niiden kävijämääräksi kertyi 10 709.

Teatteri viettää kevätkauden päättäjäisiä 27.5. ”Kiitos meidän ahkeralle ja taipuisalle henkilöstölle, sillä esitykset kymmenestä tuotannosta tällaisena aikana ovat vaatineet kovasti työtä. Nyt katseet ovat kääntyneet jo odottavaisin mielin syksyyn, jolloin ensi-iltansa saa muiden muassa musikaalikomedia Nunnia ja Konnia”, Sari Alatalo jatkaa. 

Kuva: Petri Teppo

Kuva: Petri Teppo, Studio Artica