Lapin ammattikorkeakoulu ja Lapin yliopisto kehittävät ja tutkivat uuden virtuaaliteknologian hyödyntämistä eri ympäristöissä. Teknologiaa testataan jo tänä keväänä Rovaniemen Teatterin tuotannossa JULIUS – Kaukaisella tähdellä oman päänsä sisällä.  

Rovaniemen Teatteri on aloittanut yhteistyön Lapin ammattikorkeakoulun ja Lapin yliopiston kanssa oppilaitosten yhteisessä Virtuaalituotantostudioteknologiat-hankkeessa. Hankkeen tuottama teknologia on käytössä kevään 2024 Kero-näyttämön nuortennäytelmässä JULIUS – Kaukaisella tähdellä oman päänsä sisällä. Esityksessä virtuaalitodellisuus tuodaan osaksi perinteistä teatteriesitystä. 

Uuden teknologian avulla esitykseen on tehty virtuaalinen roolihahmo, joka reagoi, liikkuu ja puhuu reaaliajassa vastanäyttelijänsä Juuso Nykäsen kanssa. Taustalla virtuaalihahmoa esittää Lapin ammattikorkeakoulun 3D-mallinnuksen asiantuntija Loru Reinikka.  

Yhteistyöstä hyötyvät kaikki 

Lapin ammattikorkeakoulun ja Lapin yliopiston yhteishanketta rahoittaa Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR). Se on myöntänyt 1 231 000 euron rahoituksen virtuaalituotantoteknologian kehittämiseen ja 478 000 euron rahoituksen oppilaitosten yhteisen virtuaalituotantostudion rakentamiseen. 

Esityksen ohjaaja Otto Nyberg ja Lapin ammattikorkeakoulun 3D-mallinnuksen asiantuntija, virtuaalihahmoa tuotannossa taustalla esittävä Loru Reinikka. Kuva: Tuuli Nivala

Rovaniemen Teatteri ei saa hankerahoitusta, mutta se saa hankkeen yhteistyötahona käyttöönsä uudenlaista teknologiaa JULIUS – Kaukaisella tähdellä oman päänsä sisällä -tuotantoon. 

“On hienoa olla mukana mahdollistamassa tulevaisuuden teknologian kehittämistä oman esityksemme kautta ja samalla tarjota yleisöllemme uudenlaisia teatterielämyksiä”, sanoo Rovaniemen Teatterin toiminnanjohtaja Sari Alatalo

Teatterin perusidea on ollut vuosisatojen ajan sama, mutta näyttämötaide on aina elänyt mukana ajassa ja ottanut käyttöön uusia teknologioita kuten esimerkiksi ääntä, valoja ja projisointeja.  

“Nyt testaamme uudenlaisia ratkaisuja, joilla voidaan tulevaisuudessa luoda uudenlaisia teatterikokemuksia, kertoa tarinoita ja viihdyttää teatteriyleisöä jälleen uudella tavalla”, sanoo hankkeen projektipäällikkö Samuli Valkama Lapin ammattikorkeakoulun FrostBit-ohjelmistolaboratoriosta. 

Rovaniemen Teatteri on yksi hankkeen kuudesta yhteistyötahosta. Valkaman mukaan on olennaista, että virtuaalituotantoa ja siihen liittyvää teknologiaa voidaan testata ja pilotoida aidoissa ympäristöissä ja tuotannoissa. Tarkoitus on kehittää ratkaisuja, jotka voisivat sellaisenaan tulla eri aloilla käyttöön myöhemmin. 

Osana hanketta teatteriyleisön kokemuksia esityksestä kerätään ja analysoidaan Lapin yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnassa.  

JULIUS – Kaukaisella tähdellä oman päänsä sisällä on mukana myös kahdeksasluokkalaisille suunnatussa Taidetestaajat-ohjelmassa. Esityksen ensi-ilta on 15.2.2024.