Suuren Tieva-näyttämön kevätkauden ensi-iltaesitys on Riku Innamaan ensiohjaus Rovaniemen Teatterin taiteellisena johtajana. Hän kuvailee produktiota tutustumismatkakseen Lappiin ja Rovaniemen Teatteriin. 

Populäärimusiikkia Vittulajänkältä saa ensi-iltansa Rovaniemen Teatterin suurella Tieva-näyttämöllä perjantaina 23. helmikuuta kello 19. 

Esitys perustuu Mikael Niemen samannimiseen menestysromaaniin. Sen on ohjannut Rovaniemen Teatterin taiteellinen johtaja Riku Innamaa. Tämä on hänen ensimmäinen ohjauksensa taiteellisen johtajan tehtävässä Rovaniemen Teatterissa. Hän kutsuukin teosta tutustumistyöksi. 

”Halusin kuvata pohjoista, arktista, lappilaista, luonnon ja kulttuurin rajalla elävää yhteisöä”, Innamaa sanoo. Myös ohjausprosessi on sisältänyt paljon tutustumista. 

”Lopputulokseen on vaikuttanut jokaisen työryhmän jäsenen panos. Minulle se on ollut yritys tutustua oikeasti Rovaniemen Teatterin ihmisiin ja luoda yhteistä kontaktipintaa.” 

“Vapaus on teatterin ytimessä” 

Populäärimusiikkia Vittulajänkältä kertoo kahden pojan, Matin ja Niilan, kasvutarinan Ruotsin Pajalassa, kahden valtakunnan ja kolmen kielen vaikutuspiirissä. Kun pikkupojat kuulevat ensimmäistä kertaa rock’n’roll -musiikkia, maailma muuttuu peruuttamattomasti. 

Matin roolissa nähdään Kirsi Kärnä ja Niilan roolissa Paula Miettinen, kumpikin Rovaniemen Teatterin näyttelijöitä. Musiikkipitoinen esitys tarinoi hulvattomalla huumorilla pikkukunnan elämänmenossa.  

Myös vaikeat teemat kuten uskonnollinen ahdasmielisyys tai eriarvoisuus kohdataan, mutta tavalla, joka ei ole psykologisoiva tai selittävä. 

”Tämän esityksen hahmot ovat reheviä ja kaikki inhimillinen on heille tuttua. Heikkoudet rehottavat rakastettavalla tavalla, ja kun ihmiset lähestyvät toisiaan juuri näiden rakastettavien puutteiden kautta, syntyy suuria kohtaamisia”, Innamaa sanoo. 

Yleensä Populäärimusiikkia Vittulajänkältä –esitys on teattereissa toteutettu 25-30 näyttelijän kokoonpanolla. Rovaniemen Teatterin esityksessä lavalla on vain 11 ihmistä. On pitänyt pohtia esimerkiksi, miten pystytään kuvaamaan suuria joukkoja tai isoja perhekuntia niin pienellä porukalla. 

”Teatterillinen luovuus on ollut minulle tärkeä lähtökohta, ja minusta vapaus on teatterin ytimessä. Meillä on pyrkimys vapautua realismista ja nähdä maailma uudenlaisen linssin läpi. Sitä kautta voimme tuoda näyttämölle hieman absurdin ja maagisen maailman, jonka kirjailija on löytänyt romaanissa”, Innamaa analysoi. 

POPULÄÄRIMUSIIKKIA VITTULAJÄNKÄLTÄ 

Ensi-ilta Rovaniemen Teatterin suurella Tieva-näyttämöllä pe 23.2.2024 klo 19:00 

Alkuperäisteos: Mikael Niemi 
Dramatisointi: Pentti Kotkaniemi 
Ohjaus: Riku Innamaa 
Lavastus: Maria Antman, vierailija 
Pukusuunnittelu: Paula Varis, vierailija 
Valo- ja videosuunnittelu: Miksa Koponen 
Äänisuunnittelu: Elle-Maari Kokkonen 
Naamioinnin suunnittelu: Kaisa Mylläri 
Musiikki: Minna Siitonen ja työryhmä 
Rooleissa: Kirsi Kärnä, Paula Miettinen, Siiri Partanen, Kylli Köngäs, Meeri Uusi-Äijö, Timo Vuento, Marko Syysmaa, Markku Lukka, Markku Köngäs, Minna Siitonen ja Kaisa Ristiluoma (vierailija)