Populäärimusiikkia Vittulajänkältä on Rovaniemen Teatterin taiteellisen johtajan Riku Innamaan ensiohjaus toimikaudellaan – Kirkasta kertova menestysmusikaali jatkaa helmikuulle saakka.

Rovaniemen teatteri kasvattaa vahvan syksyn jälkeen näytäntövuoden ohjelmistoaan kevään kahdella ensi-illalla. Suuren Tieva-näyttämön ensi-iltana nähdään taiteellisen johtajan Riku Innamaan ohjaama Mikael Niemen menestysromaaniin perustuva Populäärimusiikkia Vittulajänkältä. Vinttinäyttämö Kerolla kantaesitykseen tulee uusi kotimainen nuorten esitys JULIUS – Kaukaisella tähdellä oman päänsä sisällä, jonka ohjaajana vierailee teoksen käsikirjoittanut Otto Nyberg.

”Tänä syksynä väki on löytänyt hyvin teatteriin ja nyt lokakuun loppupuolella olemme lipunmyynnissä peräti neljänneksen viime vuotta edellä”, kertoo Rovaniemen Teatterin toiminnanjohtaja Sari Alatalo.

Syksyn 2023 ohjelmistossa on ollut jo neljä ensi-iltaa ja kaksi on vielä tulossa. Näiden lisäksi näytäntövuoden tarjontaa kasvatetaan vielä keväällä uusilla esityksillä.

Helmikuussa ensi-iltansa saava Populäärimusiikkia Vittulajänkältä kertoo aloittelevien rokkareiden elämästä arktisessa ilmanalassa. JULIUS ­– Kaukaisella tähdellä oman päänsä sisällä tarttuu puolestaan ajankohtaiseen aiheeseen, nuorten yksinäisyyteen ja toisen ihmisen kaipuuseen teknologisoituvassa ja alati yksilöllistyvässä maailmassa. Teoksen ensi-ilta ja kantaesitys on niin ikään helmikuussa.

”Tässä ajassa ihmiset tarvitsevat kulttuurin elvyttävää vaikutusta. Populäärimusiikkia Vittulajänkältä on moderni arktinen klassikko, kun taas JULIUS – Kaukaisella tähdellä oman päänsä sisällä auttaa varsinkin nuoria käsittelemään omaa kuulumattomuuden tunnettaan”, Alatalo sanoo.

Syksyn 2023 esityksistä ohjelmistossa jatkavat suursuosion saavuttanut musikaali, Katriina Honkasen ohjaama KIRKA – Surun pyyhit silmistäni, josta nähdään alkuvuodesta vielä kolmetoista näytöstä. Tievalla jatkaa myös 8. marraskuuta ensi-iltansa saava Miisa Lindénin ohjaus ja dramatisointi Kotiopettajattaren tarina, joka perustuu Charlotte Brontën klassikkoromaaniin.

Ohjelmistossa jatkavat myös Kero-näyttämön Rovaniemelle sijoittuva tarina Rakkaudesta lajiin sekä lasten esitys Mimmi Lehmä ja Varis, jotka jatkavat kevättalvella myös Lapin kiertueella. Kellariteatteri Saivon loppusyksyn ensi-ilta, älykäs ja kitkerä komedia Otto vai pano? jatkaa niin ikään ohjelmistossa keväällä. Loppukeväästä Kerolle palaa uusinta-ensi-illassa koululaisesitys Mahapaha.

Kevään näytösten liput tulevat myyntiin välittömästi.

Menestystarina Populäärimusiikkia Vittulajänkältä suurelle Tieva-näyttämölle

Populäärimusiikkia Vittulajänkältä on ruotsalaisen Mikael Niemen vuonna 2000 ilmestynyt läpimurtoromaani. Se on nuoren miehen maaginen kasvutarina 1960-ja 1970-lukujen Pajalasta, missä elämä tapahtuu kahden maan ja kolmen kielen vaikutuspiirissä.

Tässä arktisessa ja omalaatuisessa ilmanalassa pikkupojat Matti ja Niila kuulevat rock-musiikkia ja perustavat bändin.

Rovaniemen teatteri tuo teoksen lavalle Pentti Kotkaniemen dramatisointina. Musiikkipitoinen esitys tarinoi rouhealla lämmöllä ja hulvattomalla huumorilla pikkukunnan elämänmenosta. Rönsyilevä jutunkerronta luo omalakisen maailmansa, tempaa katsojan mukaansa, vie mahdottoman rajalle ja sen yli.

”Tämän teoksen äärellä mietin, miten syrjäinen sijainti ja kylmä ilmanala vaikuttavat ihmisiin, millaisia ehtoja elämälle se asettaa, millaista kulttuuria synnyttää ja millaisina kokemuksina ja tarinoina se elää. Entä mitä tapahtuu, kun yhteisöön ilmaantuu ulkopuolinen?”, ohjaaja Riku Innamaa kertoo esityksen synnystä.

Populäärimusiikkia Vittulajänkältä on Rovaniemen Teatterin taiteellisen johtajan Riku Innamaan ensimmäinen ohjaus toimikaudellaan. Lavastajana vierailee vaasalais-ahvenanmaalainen skenografi Maria Antman, joka on suunnitellut esityksiä monologeista oopperaan lukuisissa suomalaisissa teattereissa. Puvustuksesta vastaa useissa teatteri- ja televisiotuotannoissa työskennellyt Paula Varis. Lavalla nähdään yhdeksän näyttelijää tarinoimassa hurjia, pääosissa Mattina ja Niilana Kirsi Kärnä ja Paula Miettinen. Esiintyjäkaartiin kuuluu lisäksi kaksi monipuolista muusikkoa, jotka paitsi soittavat, myös näyttelevät teoksessa. 

Esityksen ensi-ilta on perjantaina 23. helmikuuta 2024.

JULIUS – Kaukaisella tähdellä oman päänsä sisällä pureutuu nuorten yksinäisyyteen vinttinäyttämö Kerolla

Keron kevään ensi-ilta on koskettava tarina nuorten yksinäisyydestä ja kosmiset mittasuhteet saavuttavasta toisen ihmisen pelosta. JULIUS – Kaukaisella tähdellä oman päänsä sisällä on Otto Nybergin kirjoittama uusi kotimainen nuorten näytelmä. Nyberg myös vierailee esityksen ohjaajana.

”Tarinan Julius kokee vuorovaikutuksen toisten kanssa hankalaksi ja tarpeettomaksi. Samaan aikaan hän on yksinäinen, ja haluaisi kuulua ikäistensä porukkaan, mutta ei suostu myöntämään tätä edes itselleen. Julius viettää päivänsä sulkeutuneena telttaan, jonka hän on pystyttänyt huoneeseensa. Hän kommunikoi Isa-nimisen tietokoneen käyttöjärjestelmän kanssa ja haaveilee elämästä Alaskan erämaassa”, kertoo Nyberg. ”Onnellisuus on kuitenkin aitoa vain jaettuna, ja sitä Juliuskin alkaa opetella”, Nyberg jatkaa.

Esityksen työryhmä koostuu nuorista teatterialan osaajista. Visuaalisesta maailmasta vastaa lavastus- ja pukusuunnittelijana vieraileva Aalto-yliopiston elokuvataiteen laitoksella opiskeleva skenografi Ella Snellman. Herkän Juliuksen roolissa nähdään Juuso Nykänen.

Esityksen ensi-ilta on torstaina 15. helmikuuta 2024.