Rovaniemen Teatterin syyskauden 2023 ohjelmistossa pääset kokemaan kattavan tunteiden kirjon: intohimoa, iloa, pakahtumista, rakkautta, surua, menetystä, uskoa, toivoa, myötähäpeää ja hämmennystäkin! Ohjelmistoon valmistuu kuusi teosta, joista puolet kantaesityksiä sekä kotimaisia tekstejä. Suurella Tieva-näyttämöllä nähdään Matti Laineen käsikirjoittama musikaali Kirka – Surun pyyhit silmistäni. Musikaalin rinnalla Tievalla nähdään Charlotte Brontën romaaniin perustuva klassikkodraama Kotiopettajattaren tarina Miisa Lindénin uutena dramatisointina. Vinttinäyttämö Kerolle tuodaan puolestaan Veikka Heinosen Rovaniemelle sijoittuva uusi komedia Rakkaudesta lajiin sekä Jujja ja Tomas Wieslander lastenkirjaan perustuva pienten lasten esitys Mimmi Lehmä ja Varis, jotka molemmat ovat myös kiertueohjelmistossa. Komediaa päästään näkemään syksyllä runsain mitoin kellariteatteri Saivolla, kun sinne tuodaan sekä katalonialaisen Jordi Galceranin palkittu komedia Otto vai pano?

Minun työni Rovaniemen Teatterin taiteellisena johtajana päättyy kesällä, mutta työnkuvaani kuului suunnitella vielä tuleva näytäntökausi. Ohjelmiston suunnittelu on aina yhtä inspiroivaa ja halusin tulevalle syksylle valita teemaksi tunteiden ilotulituksen. Rakastan teatterissa suuria tunteita ja tulevat teokset niitä tarjoavat laidasta laitaan. Katsojilta on tullut paljon palautetta, että nyt halutaan kokea iloa ja naurua – sitä onkin tarjolla runsaasti syksyllä huikean klassikkodraaman sekä nostalgisen musiikkiteatterin lisäksi. Erityisen innoissani olen, kun nyt Kero-näyttämön valtaa nuoren polven teatterintekijät sekä pienten lasten esityksessä että uuden kotimaisen kohtuuttoman komedian parissa. Katsojat toivotan tervetulleeksi meidän teatteriimme tuntemaan isosti”, toivottaa Rovaniemen Teatterissa taiteellisen johtajan kautensa päättävä Miika Muranen.

Tievalle musikaali ja klassikko

Suurella Tieva-näyttämöllä nähdään Matti Laineen käsikirjoittama musikaali Kirka – Surun pyyhit silmistäni. Rovaniemen Teatterille Kirkasta kertova musikaalin ohjaa Katriina Honkanen, joka on lukuisten ohjauksiensa lisäksi suurelle yleisölle tuttu näyttelijänä Metsolat –tv-sarjasta. Esityksen koreografiasta vastaa Tanssii Tähtien Kanssa -tv-sarjasta tuttu Marko Keränen ja lavastuksesta sekä puvustuksesta puolestaan Ia Ensterä, jonka kädenjälki näkyy useissa eri teatterituotannoissa, oopperoissa, elokuvissa ja musiikkivideoissa niin Suomessa kuin Yhdysvalloissa. Esityksen bändiä lavalla johtaa kapellimestari Minna Siitonen. Pääroolissa vierailee musikaalirooleja ympäri Suomea tehnyt näyttelijä Henrik Hammarberg. Sammy Babitzinina loistaa Rovaniemen Teatterin näyttelijä Timo Vuento ja Muskana Siiri Partanen. Mukana ovat myös teatterimme näyttelijät Markku Köngäs, Marko Syysmaa, Juuso Nykänen, Paula Miettinen sekä työlomalta palaava Kirsi Kärnä.

Rovaniemen Teatterin lavalle nouseva teos näyttää Kirkan elämää nuoruuden vuosista aina huippumenestyksekkään laulajan uraan. Poikkeuksellisen energian omaavan Kirkan ura oli erityislaatuinen. Hän aloitti esiintymiset jo pikkupoikana laulaen ja hanuria soittaen. 11-vuotiaana alkoi bändiura ja ensimmäinen iso läpimurto tapahtui 17-vuotiaana. Hänestä tuli nopeasti superjulkkis, jota ympäröivät kirkuvat fanilaumat sekä liian lähelle tulevat paparazzit. Vaikka Kirka nousi hurjalla vauhdilla suomalaisen musiikkitaivaan ikoniksi, pienen Suomen ahtaat musiikkiraamit eivät antaneet Kirkalle mahdollisuutta tehdä sitä musiikkia, jota hän olisi itse eniten halunnut: rock, soul ja blues olivat hänelle sydämen asia.  Suurelle Tieva-näyttämölle nouseva esitys on tarina nuoresta miehestä, joka haaveili tähteydestä, menestyksestä ja rakkaudesta sekä kunnianosoitus Kirkan monipuolisuudelle näyttäen hänet ennen kaikkea rock-tähtenä. Esityksessä nähdään lisäksi legendoja Kirkan elämänvarrelta kuten rakkaat perheenjäsenet Sammy ja Muska, Danny, Remu Aaltonen sekä monia muita. Musiikkina kuullaan Kirkan tunnetuksi tekemiä biisejä: Hetki lyö, Hengaillaan, Leijat sekä huikeita rock-klassikoita.

Toinen suuren Tieva-näyttämön teos on Charlotte Brontën klassikkoromaaniin pohjautuva Kotiopettajattaren tarina, joka on romanttinen, jännittävä ja humoristinenkin kuvaus ihmisistä tunnemyrskyissä. 1800-luvun Englantiin sijoittuva teos kertoo orvoksi jääneestä Jane Eyrestä, joka älykkyytensä ja sitkeytensä avulla kasvaa kasvattiperheensä huonosta kohtelusta huolimatta koulutetuksi ja vahvaksi naiseksi päästen kotiopettajaksi Thornfieldin kartanoon. Aluksi elämä kartanossa vaikuttaa unelmien täyttymykseltä. Oppilasta kohdellaan kunnioittavasti ja elämä on kaikin puolin keveämpää. Lisäksi kartanon isäntä, hurmaava herra Rochester tekee Janeen suuren vaikutuksen. Molemmat ovat intohimoisia luonteita, ja ikuisen, palavan rakkauden merkit ovat jo ilmassa… Mitä sitten seuraa? Saavatko he toisensa? Voittaako järki vai tunne? Klassikkoteos nähdään uutena Rovaniemen Teatterille tehtynä dramatisointina, jonka on tehnyt Miisa Lindén. Hän myös vastaa kantaesityksen ohjauksesta. Lavastus- ja pukusuunnittelijana vierailee Kati Lamppu. Kaksikon edellinen teos Rovaniemellä oli hersyvällä huumorilla, ronskeilla hahmoilla ja monipuolisella visuaalisuudellaan hurmannut Vikke Nilo – ihminen! Päärooleissa nähdään Siiri Partanen Jane Eyrenä ja Marko Syysmaa Edward Rochesterina. Lavalla loistavat lisäksi Rovaniemen Teatterin näyttelijät Kirsi Kärnä, Juuso Nykänen, Outi Nevanlinna sekä Paula Miettinen.

Kerolla uusi kotimainen komedia sekä lasten esitys

Vinttinäyttämö Kerolle sekä Lapin kiertueelle Rovaniemen Teatteri työstää kaksi teosta. Esityskauden avaa syyskuun alussa Veikka Heinosen kantaesitys Rakkaudesta lajiin, joka on Rovaniemelle sijoittuva kohtuuton komedia, jossa teatteri ja jalkapallo törmäävät unelmien näyttämöillä ja pelikentillä. Esityksen tekijät näytelmäkirjailija-dramaturgi Veikka Heinonen, ohjaaja Esa-Matti Smolander sekä lavastaja-pukusuunnittelija Ida Ukkola ovat tämän hetken kiinnostavimpia nuoria, vastavalmistuneita teatterintekijöitä. Rakkaudesta lajiin on heidän ensimmäinen vierailunsa Rovaniemellä. Kari Koivukangas nähdään Toivo Haavikkona, joka on Rovaniemen Teatterin pitkäaikainen näyttelijä, jonka elämän tärkein asia on teatteri. Taidetta eletään ja hengitetään Toivon johdolla Haavikon perheessä aamusta iltaan. Poika Eino on jo opiskelemassa Teatterikorkeakoulussa ja nyt unelmana on tietenkin saattaa myös tytär Ida teatteritaiteen palvelukseen. Toivon harmiksi Idan elämän rakkaus on jalkapallo, eikä vähän väkisin syötetty tunkkainen teatteri. Kaupungin säästökuuri Rovaniemellä ajaa urheilu- ja taidepiirit törmäyskurssille, ja myös Toivon ja Idan välinen suhde alkaa saada kohtuuttomia kierroksia. Toivo joutuu vihdoin kohtaamaan oman menneisyytensä haamut, kun taas Idan on pakko tehdä valinta isänsä toiveiden ja omien haaveidensa välillä. Idan roolissa nähdään Rovaniemen Teatterin uusi näyttelijä Karoliina Surma-aho.

Toinen Keron esityksistä on Jujja ja Tomas Wieslanderin suosittuun kirjasarjaan perustuva Tuija Töyrään dramatisoima pienten lasten esitys Mimmi Lehmä ja Varis. Ohjaajana vierailee Helsingin Teatterikorkeakoulusta juuri valmistuva Kiia Laine, jonka ohjauksia on nähty Teatteri Takomolla Helsingissä sekä Lahden Vanhassa Jukossa. Esityksen lavastus- ja pukusuunnittelusta vastaa laajasti esittävien taiteiden parissa työskentelevä Helka Saariniemi. Mimmi Lehmän roolissa hurmaa Karoliina Surma-aho ja Variksena taituroi Kari Koivukangas. Välittämisestä, luottamuksesta sekä heittäytymisestä kertovassa esityksessä Mimmi Lehmä haluaa kokeilla uutta. Hän ei halua vain märehtiä ruohoa muiden lehmien tavoin – mutta itsekseen ei seikkaileminen eikä hauskanpito onnistu. Mimmi onnistuukin houkuttelemaan vastahankaisen ystävänsä Variksen mukaan auttamaan niin keinumisessa kuin pyöräilyssäkin. Mimmi on malttamattoman utelias, kun taas Varis on saada siipihalvauksen pelätessään heille käyvän huonosti, tai vielä pahempaa: näyttävän kummallisilta! Tässä ihastuttavassa esityksessä nähdään, kuinka hyvään seikkailuun tarvitaan ystävä sekä innokkuutta, heittäytymistä ja luottamusta.

Saivolla hulvatonta komediaa

Kellarinäyttämö Saivon teatterisyksyssä nähdään komediaa, kun Tampereen Komediateatterin johtaja Panu Raipia ohjaa katalonialaisen Jordi Galceranin käsikirjoittaman teoksen Otto vai pano? joka on kahden miehen kitkerä komedia lainaneuvotteluista. Timo Vuento keikaroi Antti Visana, joka tarvitsee kipeästi lainaa akuuttiin rahapulaan, mutta tiukkana pankinjohtajana tinkaava Markku Köngäs jättää vakuuksien puuttuessa lainan myöntämättä. Kielteinen vastaus ei tule kysymykseenkään ja Antin on otettava ihan kaikki keinot käyttöönsä. Äkkiä lainaneuvottelut muuttuvatkin hulvattomaksi kaksintaisteluksi ja asiakastapaaminen vinksahtaa täysin sijoiltaan, kun miehet ottavat mittaa toisistaan. Pukusuunnittelijana vierailee useissa teatterimme produktioissa vieraillut Jaana Isokangas.

Tutustu esityksiin ja osta liput valmiiksi täällä.
Päivitetty 2.5.2023.