Rovaniemen Teatterin näyttelijäkaartin uusin jäsen on juuri Teatterikorkeakoulusta valmistunut näyttelijä Karoliina Surma-aho. Alun perin Pietarsaaresta kotoisin oleva Karoliina on lisäksi opiskellut Vaasassa tutkinnon Bachelor in Culture and Arts in Performing Arts. Hänen pääaineenaan oli fyysinen teatteri. Karoliinalle oli jo pienestä asti selvää, mikä tuleva ammatti tulee olemaan.

”Tiesin jo pienenä, että minusta tulee näyttelijä ja olen kailotellut sitä sukulaisille jo pikkutytöstä lähtien. Nuorena se oli hinku päästä lavalle ja hienot puvut. Nykyään se on hinku kertoa tarinaa, uppoutuminen roolihenkilön sielunsyövereihin ja hei, onko muuta ammattia missä saa leikkiä työkseen?”

Rovaniemi oli Karoliinalle jo entuudestaan tuttu paikka perheenjäsenten kautta.

”Ollaan puolison kanssa haaveiltu pohjoisesta jo vuosikausia. Rovaniemellä on tultu käytyä usein, joten pakkohan tänne oli päästä!”

Karoliina on juuri valmistunut Taideyliopiston Teatterikorkeakoulusta näyttelijätaiteen maisteriksi. Teatterikorkeakouluun pääsyn hän nimeääkin suurimmaksi onnistumisekseen.

”Teatterikorkeakouluun pääsy oli niin törkeen siistiä, että vieläkin menee joskus kylmät väreet. Mulla oli ollut vuosia ongelmana pääsykoetilanteissa jännityksestä johtuva lamaantuminen eli teatteritermein jäätyminen. Se oli pilannut monta roolia ja mahdollisuutta.

Sinä vuonna kun pääsin sisään, olin pumpannut itseni niin täyteen itsevarmuutta, että heikompia hirvitti. Päätin jo ennen kuin astuin Teatterikorkean ovesta sisään, että tänä vuonna mä pääsen sisään! Kuka mun kanssa pääsee on aivan sama, mutta minä pääsen, se on varmaa! Olin super-rento ja nautin monta päivää kestävistä pääsykokeista, koska tiesin sisimmässäni hetkeni tulleen. Jäätymistä ei tullut, eikä ole sen kummemmin näkynytkään. Voitin suurimman viholliseni, eli oman päänsisäinen kriitikon ja annoin mennä!” 

Miten valmistaudut esitykseen?

”Riippuu tietysti esityksestä. Yleensä tykkään käydä kävelyllä esitys päässäni läpi. Fyysinen lämmittely on itselle aivan ehdoton, jos kroppa ei ole auki ja lämmin, ei mistään tule mitään. Äänen avaus ja kunnon keskittyminen ennen esitystä. Jos meinaa olla patteri loppu, niin kunnon voimabiisi auttaa aina.” 

Mikä on mieleenpainuvin roolisi?

”Pohjatuulen rooli näytelmässä Pohjatuulen kolme lahjaa. Esitin luonnonvoimaa, ja puku ja meikki oli mielettömiä!” 

Syyskaudella 2023 Karoliina nousee vinttinäyttämö Keron lavalle komediassa Rakkaudesta lajiin sekä pienten lasten esityksessä Mimmi Lehmä ja Varis. Mikä on Karoliinan lempifutisjoukkue?

”Siis olen aivan uuno mitä futikseen tulee. Iskä laittoi mut pienenä pelaamaan futista, mutta laskeskelin peleissä vaan futiskenkien nappuloita. Mutta odotukset on korkealla, että kun teen Iidan roolin, niin jalkapallokärpänen puraisis mua vihdoin. Jos yksi joukkue pitää mainita, niin pelaan Pietarsaaren pussiin ja valitsen Jaron.”

”Lapsena lempikirjani oli Pocahontas.”

Toivotamme Karoliinan lämpimästi tervetuloa Rovaniemelle!

Tutustu Rakkaudesta lajiin -esitykseen täältä

Mimmi Lehmä ja Varis esitysajat täällä

Kuva: Laura Malmivaara