Rovaniemen Teatterin – Lapin alueteatterin seuraavaa ensi-iltaa juhlitaan perjantaina 28. lokakuuta, kun koululaisesitys Mahapaha saa ensi-iltansa vinttinäyttämö Kerolla. Uuden kotimaisen esityksen ohjaajana vierailee mm. Kansallisteatterin nuorisoteatteri Kantin taiteellisena johtajana toiminut ja eri puolilla Suomea työskennellyt Satu Linnapuomi. Rovaniemeläisen Esko Janhusen käsikirjoittama esitys on koskettava, rosoisella huumorilla siivitetty tarina Ennistä ja Anterosta, jotka vanhan koulun vintillä muuntuvat alakouluikäisiksi jälleen ja elävät uudelleen omia värikkäitä koulumuistojaan.

Enni ja Antero ovat tulleet entisen kyläkoulunsa vintille raivaamaan paikkoja. Pölykerrosten alta löytyy pesisräpylöitä, opetustauluja, muovinen omena ja vanha Twist-hyppynauha. Mitä enemmän vanhoja esineitä löytyy, sitä kirkkaammin kouluaika palaa mieleen. Koulumaailma piirtää vahvoja muistijälkiä oppilaisiin, ja nyt näitä jälkiä koetaan hersyvän naurun sekä haikean surunkin läpi.

”Harjoitusajalla olemme käyneet läpi omia koulumuistojamme: mieleen ovat palanneet opetuskäytössä oleva luuranko, tuskaiset käsityötunnit, pihatangoissa voimailu ja unohtumattomat opettajat”, kertoo ohjaaja Satu Linnapuomi ja jatkaa: ”Toisaalta kaikki tunnistavat myös ulkopuolelle jättämisen ja kiusaamisen kipeyden sekä kaverisuhteiden merkityksen. Vaikka ryhmässä on monen ikäisiä tekijöitä, koulukokemuksissa on paljon yhteneväisyyksiä. Yhteisten kokemusten jakaminen on tuntunut tärkeältä osalta harjoitusprosessia ja Mahapahan maailmaan astumista.”

Neljästä tarinasta muodostuva Mahapaha näyttää, kuinka kiperistäkin paikoista voi selviytyä, vaikka välillä tuntuu kuin vatsassa olisi iso möykky lyijyä. Tämä uusi kotimainen, koululaisille suunnattu esitys käsittelee sekä lapsen että aikuisen näkökulmasta yksinäisyyttä ja ulkopuolisuuden tunnetta, erilaisuuden hyväksymistä sekä kiusaamista ja anteeksiantamisen voimaa.

”Viime vuosien koululaisesityksemme ovat pohjautuneet tunnettuihin lastenkirjoihin ja ne on tuotettu suurelle näyttämölle. Tänä näytäntövuotena haluamme tarjota ihan uudenlaisen elämyksen, kun vuorossa on kokonaan uusi näytelmäteksti ja esitys tulee katsojia lähemmäksi meidän pienemmässä Kero-salissamme. Esko Janhusen kirjoittama Mahapaha lähtee myös Lapin kiertueelle, koska kiertuepaikkakunnilta on toivottu meiltä alakouluikäisille suunnattua esitystä vierailulle. Vaikka kyseessä on koululaisille suunnattu esitys, sen teemat koskettavat taatusti vanhempiakin. Mahapahasta on tarjolla Rovaniemellä koululaisnäytösten lisäksi lauantaiesityksiä koko perheelle.” kertoo taiteellinen johtaja Miika Muranen.

Koululaisesityksen lavastus- ja pukusuunnittelusta vastaa Laura Dammert, jonka viimeisimpiä töitä on nähty mm. Lahden Kaupunginteatterissa ja Helsingin Kaupunginteatterissa. Valosuunnittelun tekee Kari Penttinen ja äänisuunnittelun Elle Kokkonen. Mahapahan rooleihin heittäytyvät Kylli Köngäs ja Markku Lukka. Esitys nähdään sekä Lappia-talon vinttinäyttämö Kerolla että Lapin kiertueella tilausesityksenä.

Lisätietoja esityksestä ja liput täältä