Rovaniemen Teatterin – Lapin alueteatterin vuoden 2022 katsojaluku oli yhteensä 23 269. Vuoden katsotuin esitys oli Miika Murasen ohjaama musikaalikomedia Nunnia ja konnia, jonka näki yhteensä 8125 katsojaa. Vuoden aikana teatterin omia tuotantoja oli peräti 13, joiden lisäksi nähtiin 14 vierailuesitystä. Yhteensä esityksiä oli 184 kpl, mukaan lukien 30.12. nähtävä Kiviä taskussa –vierailu.

Everstinna-esitystä esitettiin täysille katsomoille syksyllä 2022. Kuva: Petri Teppo.

Haastava alkuvuosi

Vuosi oli kahtiajakoinen. Alkuvuotta 2022 värittivät edelleen poikkeusaikojen rajoitukset ja Rovaniemen Teatterin esitystoiminta oli viranomaispäätöksellä keskeytetty 22.2. saakka. Kevätkaudella nähtiin lopulta yhteensä 82 esitystä, joka oli noin puolet suunnitellusta esitysmäärästä. Monia esityksiä peruttiin sairastapausten vuoksi ja kevään suurimman teoksen, Vikke Nilo – ihminen! ensi-ilta siirtyi helmikuun alusta maaliskuun lopulle. Miisa Lindénin dramatisoima ja ohjaama Kalle Päätalon teoksiin perustuva kantaesitys Vikke Nilo keräsi kuitenkin lyhyellä esityskaudellaan 2809 katsojaa ja oli näin ollen kevätkauden 2022 katsotuin esitys.

Vikke Nilon lisäksi keväällä nähtiin toinen kantaesitys. Paula Norosen suosittuihin Supermarsu-kirjoihin perustuva lasten esitys Supermarsu ja Muovilandian mysteeri sai ensi-iltansa 9.4. Katja Krohnin dramatisoima ja ohjaama teos keräsi yhteensä 1808 katsojaa. Ohjelmistossa nähtiin myös syyskaudelta 2021 jatkaneet esitykset karaokeshow Kuumia aaltoja, tragikomedia Hirvimetsä sekä lasten esitys Maukka, Väykkä ja Karhu Murhinen. Hirvimetsä ja Maukka, Väykkä ja Karhu Murhinen vierailivat myös Lapin kunnissa Lapin alueteatterin kiertue-esityksinä ja Hirvimetsä esitettiin lisäksi Lapin 9-luokkalaisille Taidetestaajat-hankkeen myötä. Maukka, Väykkä ja Karhu Murhinen -esityksen näki 1006 katsojaa ja Hirvimetsä-esityksen yhteensä 1488 katsojaa.

Kevätkaudella toteutuivat vierailuesitykset Kiviä taskussa, Valehtelijan peruukki, stand-up-esitys Iso A ja ylipainovoimaa sekä Midnight Sun Burlesquen esitys Feathers ’n Pearls. Vierailuesityksissä oli yhteensä 1002 katsojaa.

Vikke Nilo - ihminen! oli ensi-illassa keväällä 2022. Kuva: Petri Teppo.
Vikke Nilo – ihminen! oli ensi-illassa keväällä 2022. Kuva: Petri Teppo.

Syyskaudella riemuittiin ja nautittiin kulttuurista

Syyskaudella 2022 on nautittu poikkeusvuosien jälkeen kulttuurista täysin rinnoin. Lappia-talon kolme teatterisalia ovat olleet ahkerassa käytössä heti syyskuun alusta vuoden loppuun saakka. Teatterin syyskauden katsotuimmaksi esitykseksi nousi musikaalikomedia Nunnia ja konnia 8125 katsojalla. Suuren Tieva-näyttämön katsojasuosikki sai ensi-iltansa syys-lokakuun vaihteessa ja esityksiä oli yhteensä 27. Esitysvarmuus saatiin taattua kaksoismiehityksen ja understudy-järjestelyn avulla, eikä yhtään näytäntöä tarvinnut ensi-illan jälkeen perua. Nunnia ja konnia –esitys jatkaa ohjelmistossa kevätkaudella 2023.

Myös vinttinäyttämö Keron esitykset, Rosa Liksomin romaaniin perustuva Everstinna sekä kantaesitys Mahapaha esitettiin usein täysille katsomoille. Everstinnan näki 1486 katsojaa ja Mahapahan 1267 katsojaa. Rovaniemen kaupunki tuo joka vuosi kakkosluokkalaisia teatteriin ja heistä lähes kolmesataa näki Mahapaha-esityksen. Sekä Mahapahaa että Everstinnaa esitettiin myös Lapin kiertueella ja teokset jatkavat kevätkaudella Lappia-talolla ja kiertueella.

Vuoden viimeinen ensi-ilta nähtiin keskiviikkona 30.11. suurella Tieva-näyttämöllä, kun näyttelijä-ohjaaja Ola Tuomisen ohjaama klassikkodraama Kauppamatkustajan kuolema valmistui. Esityksiä ehti syyskauden puolella olla 6 kpl ja katsojia oli 814. Esitykset jatkuvat tammikuussa.

Kellariteatteri Saivolla vietettiin ainutlaatuisia iltoja pohjoisen musiikintekijöiden kanssa Valokeilassa-keskiviikkoklubeilla. Syyskauden artistivieraina olivat Jukka Lampela, Anniina Kervinen & Vocaliisat –kuoro sekä Jaakko Laitinen. Esityksissä oli katsojia yhteensä 72.

Vierailuesitykset käynnistyivät syyskuun alussa kolmen esityksen voimin. Kellariteatteri Saivon lavalla nähtiin rovaniemeläisen Midnight Sun Burlesquen esitys September Feast sekä kahtena iltana täyteen myyty GIMME ABBA! Eila Paanasen runoesitys Historiaan sotkeutuneen koiran monologi nähtiin kahtena iltana syys-lokakuussa. Lisäksi vierailuesityksinä nähtiin Matti Nykänen – Hyppy sumuun, Häpeä! – nolo komedia sekä kauden päättävä, 20 vuotta teatterisaleja täyteen myynyt esitys Kiviä taskussa.

Rovaniemen Teatteri tuottaa myös reissuteatteriesityksiä, jotka kiertävät Rovaniemen alueen hoiva- ja palvelukoteja. Kevätkaudella esityksenä oli yleisötyöntekijä Henna Linnén esittämä moniaistillinen teos Matkalla ja syyskaudella kapellimestari Minna Siitonen sekä näyttelijä Siiri Partanen esittivät rakkaudentäyteistä Rakkaustanssit-esitystä. Molemmat esitykset ovat Miika Murasen käsikirjoittamia. Rakkaustanssit jatkavat kiertämistä myös kevätkaudella 2023.

Teatterilla järjestettiin monenlaisia yleisötyön tapahtumia, kuten avoimia harjoituksia, työpajoja sekä kulissikierroksia. Kulttuurihistoriallisesti arvokkaassa talossa vieraili myös näyttelyvieraita ihailemassa mm. Lapin taiteilijaseuran, Anu Pentikin sekä Alvar Aalto –säätiön näyttelyitä. Koko vuoden aikana erilaisissa tapahtumissa Lappia-talolla kävi yli 4800 kävijää!

Vuoden 2022 viimeinen ensi-iltaesitys oli Kauppamatkustajan kuolema. Kuva: Petri Teppo.

Kevätkausi 2023 on täynnä iloisia kohtaamisia

Kevätkausi 2023 käynnistyy heti loppiaisen jälkeen lauantaina 7.1. kun vinttinäyttämö Kerolla nähdään suosittu Lempi. Minna Rytisalon romaaniin perustuvan esityksen maailman kantaesityksen ensi-iltaa vietetiin syyskuussa 2020. Paula Miettisen, Miika Murasen ja Helka Periahon esittämä tiheätunnelmainen draama nähdään 7.-14.1. seitsemän esityksen verran.

Kevätkauden uutena teoksena nähdään Miika Murasen käsikirjoittama ja ohjaama pienten lasten esitys Marsipaani, Pistaasi ja suuri rohkeususkallus, jossa käsitellään lempeän huumorin ja mielikuvituksen avulla jännittämistä, uskaltamista sekä erilaisuuden ymmärtämistä. Esityksen rooleissa nähdään Kaisla Ollila ja Timo Vuento sekä Santasport Lapin urheiluopiston tanssinopiskelijat Sini Napari ja Ida Tiilikainen. Lavastus- ja pukusuunnittelijana vierailee Jaana Kurttila, jonka edellinen työ Rovaniemellä oli Anu P. – tarina Posion suuresta naisesta. Kantaesityksen ensi-ilta on keskiviikkona 15.2.

Kevätkaudella suurella Tieva-näyttämöllä nähdään musikaalikomedia Nunnia ja konnia, klassikkodraama Kauppamatkustajan kuolema sekä kevätkaudelta 2022 ohjelmistoon palaava Vikke Nilo! – ihminen. Veijaritarinan uusintaensi-iltaa vietetään keskiviikkona 3.2.

Kellariteatteri Saivossa nautitaan monipuolisista musiikkiesityksistä koko kevään ajan. Valokeilassa-keskiviikkoklubien sarja jatkuu 18.1. jolloin vieraaksi saapuu Janne Raappana. Kevätkauden muut Valokeilassa-artistit ovat rap-artisti Stepa ke 15.2., saamelaismuusikko Ánnámáret ke 15.3. sekä iskelmälaulaja Tarja Ylitalo ke 19.4. Loppukeväästä, 29.4. alkaen ohjelmistoon palaa supersuosittu karaokeshow Kuumia aaltoja. Esityksiä on yhteensä 8.

Vierailuesitysten tarjonta on jälleen monipuolinen ja vierailevia esityksiä nähdään yhteensä seitsemän. Suurella Tieva-näyttämöllä nähdään Sutela & Salminen la 14.1., Ihan Seelana ke 22.2., Pulkkinen Live ti 4.4. sekä Lava-Ammuntaa VII ke 5.4. Kellariteatteri Saivossa esiintyvät Ria Kataja ja Minna Kivelä kahdella esityksellään la 25.2.; Korot kattoon ja Punkkuelämää sekä la 25.3. Midnight Sun Burlesquen esiintyjät.

Kevätkausi 2023 on myös Miika Murasen viimeinen kausi Rovaniemen Teatterin taiteellisena johtajana. Murasen työsopimus päättyy 31.7.2023 ja 1.8. alkaen Rovaniemen Teatterin taiteellisena johtajana aloittaa ohjaaja ja käsikirjoittaja Riku Innamaa. Innamaa on toiminut mm. Joensuun kaupunginteatterin johtajana vuosina 2007-2009. Rovaniemen Teatterissa hän on ohjannut mm. esitykset Siunattu hulluus (v. 2013) sekä Varasto (v. 2020).

Karaokeshow Kuumia aaltoja palaa ohjelmistoon keväällä 2023. Kuva: Petri Teppo.
Karaokeshow Kuumia aaltoja palaa ohjelmistoon keväällä 2023. Kuva: Petri Teppo.