Yleisötyöntekijä Elina Rousu-Uurtamo haluaa madaltaa kynnystä tulla teatteriin.

”Olen lapsesta asti ajatellut, että taide kuuluu kaikille. Se on ollut yksi arvoistani niin siviilissä kuin työelämässäkin”, sanoo Rovaniemen Teatterin uusi yleisötyöntekijä Elina Rousu-Uurtamo.

Teatteri saatetaan toisinaan vieläkin mieltää vain rajallisen piirin harrastukseksi. Tätä mielikuvaa Rousu-Uurtamo haluaa muuttaa.

”Tehtäväni on luoda yhteys kaikenlaisten ihmisten ja teatteritaiteen välille. Haluan työlläni tehdä talostamme helpommin lähestyttävän ja ylipäätään työskennellä sen eteen, että kuka tahansa kokisi luontevaksi tulla tänne.”

Rovaniemellä lähtökohdat yleisötyöhön ovat hyvät. Lapin alueella toimii useita tasokkaita teattereita, joten taidemuoto on lähtökohtaisesti monille tuttu. Rovaniemen Teatterin ohjelmisto rakennetaan siten, että jokaiselle löytyisi edes jokin itseä kiinnostava esitys joko talon omasta tarjonnasta tai lukuisista vierailuesityksistä.

”Rovaniemellä yleisönä voi olla kuka vain. Tätä tehdään ihan oikeasti kaikille, joten arvot eivät ole vain sanahelinää”, Rousu-Uurtamo sanoo.

Kurkistus kulisseihin

Teatteria halutaan tehdä helpommin lähestyttäväksi myös näyttämällä kiinnostuneille, mitä talossa tehdään. Lappia-talon uumenissa on paljon sellaista, mitä esityksissä ei näe. Mutta kulissikierroksellapa näkee.

”Kulissikierroksella pääsee kiertämään koko talon opastetulla kiertokävelyllä. Tarjolla on paljon tietoa teatteritalosta, sen henkilökunnasta ja myös ihan konkreettisesta teatterin tekemisestä”, Rousu-Uurtamo kertoo.

Kulissikierroksella vieraillaan muun muassa lavastamossa, puvustossa ja näyttämösaleissa. Kierroksia tehdään ennakkovarauksesta noin 20 hengen ryhmille. Niistä peritään yleensä 60 euron ryhmämaksu, mutta lapsille ja koululaisille kierrokset pyritään tarjoamaan ilmaiseksi.

Lapset ja nuoret tärkeässä roolissa

Yleisötyöllä tehdään teatteria tutuksi myös lapsille ja nuorille. Rousu-Uurtamon vastuulla on muun muassa juuri jatkorahoituksen saanut valtakunnallinen Taidetestaajat-kulttuurikasvatusohjelma. Sen myötä kaikki Suomen kahdeksasluokkalaiset pääsevät kokeilemaan ja testaamaan taidetta. Rovaniemen Teatteri on yksi hankkeen taidelaitoskohteista.

Yleisötyöntekijä Rousu-Uurtamo työskenteleekin jatkossa tiiviisti taidetestaajien kanssa.

”Luon nuorille taidekokemusta syventävää materiaalia. Meillä teatterivierailuun sisältyy esityksen teemaan liittyvä ennakkotehtävä sekä teatterielämyksen purku yhdessä jälkeenpäin. Siinä käsittelemme esityksen teemoja, jotka voivat synnyttää nuorissa hyvin merkityksellisiäkin oivalluksia.”

Nuorille suunnattua yleisötyötä on myös valtakunnallinen Nuori näyttämö –hanke, joka yhdistää ammattiteatterit ja nuoret tekemään teatteria yhdessä. Ensi kevääksi mukaan on valittu viisi nuorten teatteriharrastusryhmää eri puolilta Pohjois-Suomea, ja hankkeen päätteeksi Rovaniemen Teatterillakin nähdään nuorten itse tekemät teatteriesitykset.

Mukana maakunnassa

Vuodenvaihteesta eteenpäin Rousu-Uurtamon tehtävänä on tuottaa Rovaniemen Teatterin jo perinteinen maakuntakiertue. Hän lähtee myös itse mukaan kiertueelle vetämään työpajoja lapsille.

”Kaikilla ei ole mahdollisuutta lähteä satojen kilometrien päähän esityksiin Rovaniemelle, ja kiertue on yksi vastaus siihen.”

Tämän talvikauden kiertueella esitetään aikuisten esitystä Rakkaudesta lajiin sekä lasten esitystä Mimmi Lehmä ja Varis.

”Kiertueella mahdollistetaan teatteri vielä laajemmalle yleisölle. Toivon, että sen avulla yhä useampi löytää ja pääsee teatterin pariin.”