Rosa Liksomin palkittuun kirjaan perustuva Everstinna on vimmainen muotokuva pelottomasta seikkailijasta, periksiantamattomasta tienraivaajasta ja suuruuden sekoittamasta tarinankertojasta. Tänä kesänä Outi Rossin dramatisoima ja Maiju Sallaksen ohjaama väkevä tarina ihastuttaa Kajaanin Runoviikolla.

Rovaniemen Teatterin esitys Everstinna nähdään tänä kesänä Kajaanin Runoviikolla torstaina 6.7. Seminaarin näyttämöllä kello 16 nähtävä esitys perustuu Rosa Liksomin palkittuun teokseen ja sen on dramatisoinut Outi Rossi. Everstinna sai kantaesityksensä Rovaniemen Teatterin Kero-näyttämöllä syksyllä 2022 ja näytäntövuoden aikana esitys kosketti tuhansia katsojia sekä teatterilla että esityskiertueella ympäri Lappia. Everstinnan ja Everstin rooleissa nähdään Rovaniemen Teatterin Kylli Köngäs ja Markku Lukka.

Everstinna on tarina taiteellisesti lahjakkaasta ja herkästä nuoresta naisesta, joka innostuu lottien leirillä suojeluskuntatoiminnasta ja pian häntä kutsuu myös Lapuan liike. Varoituksista huolimatta hän ajautuu suhteeseen itseään paljon vanhemman, sodissa traumatisoituneen ja raakalaismaisen Everstin kanssa. Alkaa elämää suurempi rakkaustarina. Pari kohoaa sota-ajan Suomen seurapiirien huipulle elämään seksin ja natsismin hurmosta, kunnes hävityn sodan myötä alkaa kissa ja hiiri -leikki, jossa panoksena on Everstinnan henki.

Lapin karun kauniit maisemat ovat tärkeä osa tätä väkevää tarinaa, jossa kovia kokenut nainen löytää lopulta rauhan ja luovuuden korven keskeltä. Seuranaan hänellä ovat vain pohjoisen valo, eläimet ja jo elämää nähnyt nuori rakastettu.


KATI OUTINEN: EVERSTINNASSA ON MIELETTÖMÄN HIENOA RISTIRIITAA

Kajaanin Runoviikon taiteellisena johtajana toimii palkittu näyttelijä, käsikirjoittaja ja ohjaaja Kati Outinen. Hän vastaa koko festivaalin ohjelmiston kokoamisesta. Outinen näki Rovaniemen Teatterin Everstinnan syksyllä 2022 ja vaikuttui.

”Tykkäsin todella paljon näyttelijäntyöstä ja siitä, että Everstinna on pienen tilan esitys, jossa pääsee todella lähelle. Pidin myös esityksen rytmistä. Rovaniemen Teatterin Everstinna on huolella tehty ja se on myös tekniikaltaan festivaaliolosuhteisiin sopiva. Kaikkien näiden asioiden seurauksena esitin Rovaniemen Teatterille pyynnön osallistua Kajaanin Runoviikolle”, Outinen summaa.

Liksomin alkuperäisteksti on Outiselle hyvin tuttu samoin kuin sen aiemmat monologidramatisoinnit.  

”Kertomuksessa on mielettömän hienoa ristiriitaa. Tässä Outi Rossin Rovaniemen Teatterin dramatisoinnissa korostuvat hieman eri asiat kuin monologeissa. Minulle esityksen kahden ihmisen välinen sota heijastaa pienoiskoossa toista maailmansotaa. Liksomin tarinassa on todella monta tasoa.”


EVERSTINNA KOSKETTAA NÄYTTÄMÖLLÄ KUIN NÄYTTÄMÖLLÄ

Näytäntökauden 2022-2023 aikana Everstinna oli myös yksi Rovaniemen Teatterin kiertue-esityksistä. Esitys kosketti katsojia yli 10 paikkakunnalla ympäri Lappia. Intiimi mutta vahva tarina tenhoaa sijainnista riippumatta, ja sekä näyttelijät että lavahenkilökunta ovat hioneet Everstinnan esitettäväksi millä tahansa näyttämöllä. Sen vuoksi esitys soveltuukin erinomaisesti vietäväksi myös Kajaanin Runoviikolle.

Vaikka Lappi on keskeinen osa Everstinnan tarinaa, esityksessä hyväuskoisen tytön elämäntarina nousee vertauskuvaksi koko Suomen kohtalosta toisessa maailmansodassa. Vaikea rakkaus, selviytyminen ja luovuus ovat yleisinhimillisen koskettavia teemoja, minkä vuoksi katsojan on mahdollista samaistua Everstinnan poikkeukselliseen elämään. Pystyykö nainen menneisyytensä jälkeen kokoamaan vielä naiseutensa, seksuaalisuutensa ja itsetuntonsa? Ja voiko sodan ja rakkauden julmuudet antaa anteeksi?

Esitys on loppuunmyyty.